Scandalul alegerii primarilor în două tururi de scrutin: Ioan Chelaru acuză PNL-ul de ipocrizie

La scurtă vreme după ce premierul Cioloş a refuzat să dea, la cererea PNL, o ordonanţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, Ioan Chelaru le aminteşte liberalilor că au votat cot la cot cu PSD-ul pentru alegerea primarilor într-un sigur tur.
Ion Chelaru
Ion Chelaru (ioanchelaru.ro)

Solicitarea liberalilor privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin "nu are niciun fel de sorţi de izbândă", a declarat marţi vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, catalogând demersul liberalilor drept unul mai degrabă electoral.

"În solicitarea liberalilor se poate găsi o justificare de campanie electorală în sensul în care doresc să arate celor care vor candida din partea PNL că se zbat, până în ultimul moment, pentru ca în campania electorală să se aplice o altă lege electorală care, în momentul de faţă, nu există. (...) Sub aspect legal şi legislativ este o imposibilitate ceea ce se cere şi nu cred că Guvernul actual îşi va permite să vină cu OUG, în an electoral, pe modificare de legislaţie electorală. De asta spun că solicitarea mi se pare cu un evident caracter electoral şi, din punctul meu de vedere, ea nu are niciun fel de sorţi de izbândă, în niciun caz", a declarat Chelaru, pentru Agerpres, în contextul în care PNL i-a cerut premierului să dea o ordonanţă de urgenţă pentru a modifica legea alegerilor locale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.

De asemenea, Chelaru a reamintit că toate legile electorale au fost elaborate în Parlament de o comisie specială, în care şi PNL a fost reprezentat iar liberalii au votat, cot la cot, cu social democraţii, atât în comisie cât şi în plenul Parlamentului, în favoarea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin.

Senatorul PSD a mai opinat că refuzul premierului Dacian Cioloş de a da curs cererii liberalilor este unul de bun-simţ.

"Premierul a reacţionat cu bun-simţ şi a spus: "Domnule, aţi dezbătut un an de zile legile electorale, aţi stabilit împreună care va fi legislaţia pentru următoarele alegeri, în preajma alegerilor — mai avem cinci luni până la alegeri — veniţi şi cereţi modificarea legii, ceea ce nu se poate". Ei (liberalii n.r.) au o problemă mare cu primarii. Primarii lor, cei care sunt în funcţie, ca şi ai noştri de altfel, sunt avantajaţi de alegeri într-un singur tur, însă cei de la ei care vor să candideze şi au primari în funcţie contracandidaţi au şansele foarte mici. Atunci, ca să îi stimuleze un pic pe oameni să intre în bătălie electorală cu primari în funcţie, le arată că ei luptă până în ultimul moment pentru vot în două tururi. Eu cred că aceasta este raţiunea pentru care au redeschis, în acest moment, în spaţiul public, o problemă deja închisă", a adăugat Chelaru.

Reamintim că Biroul Politic Naţional al PNL a decis, luni, să-i ceară premierului Cioloş adoptarea unei OUG care să reglementeze alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa cum a cerut "Strada", ale cărei interese Gorghiu pretinde că le apără. De partea sa, Cioloş a declinat propunerea, arătând că nu consideră democratic să modifice prin Ordonanţă de Urgenţă legea alegerilor electorale, aşa cum i-a cerut PNL.

"Guvernul pe care-l conduc e un guvern independent, care nu e implicat politic. Nu cred că e democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică”, a declarat Dacian Cioloş.

Mai merită precizat că, potrivit unei o analize realizată recent de „Adevărul”, care a examinat atât exigenţele Comisiei de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale din România, modificarea legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri este posibilă legal, în pofida susţinerilor contrare pe care actori politici interesaţi le afirmă public în ultima vreme.

Potrivit sursei citate, atât Codul de bune practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale permit modificări legislative în interiorul acestui interval, cu condiţia ca acestea să opereze în sensul lărgirii, şi nu limitării drepturilor electorale consfinţite de Constituţie. În consecinţă, deşi a mai rămas mai puţin de un an până la următoarele alegeri locale, încă este posibilă revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, inclusiv prin instrumente rapide de legiferare, precum ordonanţele de urgenţă sau asumarea răspunderii Guvernului

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne