Scandalul decorării lui Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România

Octav Bjoza
Octav Bjoza (Eugen Horoiu / Epoch Times)

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului - MCA România - l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că l-a decorat pe Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, care, potrivit organizaţiei, ar fi un simpatizant al Mişcării Legionare. Replica fostului deţinut politic nu s-a lăsat mult aşteptată.

Luni, noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, semna primul său decret de decorare a unei personalităţi, conferindu-i fostului deţinut politic, Octav Bjoza, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

Presa dezgroapă trecutul

La scurt timp după eveniment, presa centrală a reamintit, potrivit ziare.com, că în 2009, Octav Bjoza a participat la comemorarea unor martiri legionari, imaginile fiind postate pe youtube de mişcarea Noua Dreaptă filiala Braşov.

"N-am lipsit niciodată de la acest eveniment. Este un prilej de pomenire, de comemorare, un prilej cu care trebuie să plecăm de aici mai puternici, cu bateriile încărcate, mai obligaţi în a rezolva ceea ce n-am putut face până acum. Nu sunt legionar, nu am fost şi e prea târziu să mai devin. Dar norocul meu a fost ca la vârsta de 19 ani să fiu educat în temniţele comuniste de unii dintre ei. Mi-au marcat tot restul vieţii. De la ei am învăţat pentru totdeauna că nimic, fiule, nu se poate realiza fără morală.

(...) Tot ei mi-au atras atenţia că neamul românesc este bântuit de trădători, de vânzători de ţară şi au avut dreptate. Şi din cauza asta îi voi purta în mintea şi sufletul meu, câte zile voi avea. (...) Fie ca acest monument, ca acest loc sfânt pentru noi, să dăinuie peste veacuri spre a vorbi tinerilor de azi şi celor ce vor veni după noi despre lupta şi jertfa lor", a declarat atunci Octav Bjoza.

MCA România reacţionează

După decorarea lui Bjoza, MCA România a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, că a luat act "cu dezamăgire" de decizia preşedintelui de a-l decora pe un om care "se afişează public cu un partid susţinător al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului."

„Condamnarea atrocităţilor comise de dictatura comunistă este o datorie a fiecărui om politic din România. Sistemul criminal comunist l-a aruncat în închisoare pe domnul Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, i-a distrus viaţa, i-a persecutat familia şi i-a refuzat drepturile universale ale oricărei fiinţe umane. Aceste crime comise de regimul comunist nu anulează crimele comise de legionari împotriva evreilor din România. Faptul că, în România post-comunistă, domnul Bjoza a ales să împărtăşească idealurile Mişcării Legionare, să omagieze ideile şi credinţele acestei mişcări politico-religioase criminale, este profund regretabil.

Preşedintele României însă, prin puterea în încrederea cu care a fost investit, are obligaţia a trasa linia fină dintre eroul anti-comunist şi participantul activ la activităţi de omagiere a unei Mişcări criminale antisemite. Decorarea unui susţinător, declarat, al Mişcării Legionare, cu Ordinul Naţional "Steaua României" poate fi interpretată ca o omagiere adusă, de Administraţia Prezidenţială, acelei mişcări naţionalistă, fascistă, criminală”, se precizează în comunicatul organizaţiei.

Bjoza se declară surprins de atitudinea MCA România

"Este revoltător! Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată antisemit. În temniţă am fost educat să nu privesc oamenii după etnie, culte sau politici. Eram doar luptători anticomunişti acolo, nu făceam deosebire care este legionar, ţărănist, cuzist sau că n-avea nicio culoare politică. Sunt împotriva oricăror extremisme, fie de stânga, fie de dreapta (...) Când sunt comemoraţi luptătorii anticomunişti, noi suntem cu ale noastre, legionarii cu ale lor. Probabil se referă la comemorarea de la mânăstirea Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Eu fiind din Braşov am participat la ceremonial, ei au avut drapel, a fost treaba lor", a declarat Octav Bjoza, citat de ziare.com.

"Irascibilitatea nu ajută nimănui. Lucrurile trebuie discutate cu calm şi fără patimă. Am susţinut întotdeauna că unii dintre legionari au avut părţi bune. Faptele rele trebuie judecate separat, înfierate, astfel încât să nu se mai repete. Nu trebuie judecaţi toţi în bloc, în masă. Aşa cum nu judecăm nici toţi membrii PCR, care au fost 4-5 milioane. (...) Sunt de acord ca legionarii care au comis crime să fie pedepsiţi. Dar, repet, nu trebuie toţi judecaţi în bloc", a adăugat fostul deţinut politic.

Octav Bjoza a făcut parte din organizaţia anticomunistă "Garda Tineretului Român" din Braşov, care avea drept scop "înlăturarea regimului democrat popular din ţara noastră pe calea violenţei", potrivit site-ului Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, şi a fost condamnat, pe 10 octombrie 1958, la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii, pedeapsă care ulterior a fost redusă la 4 ani de temniţă grea.

Fostul deţinut politic a trecut, potrivit hotnews.ro, prin închisorile Codlea, Gherla, Galaţi, Brăila, Văcăreşti şi Jilava, prin lagărele de muncă din Balta Brăilei de la Strâmba, Stoieneşti şi Salcia, precum şi cele din Delta Dunării ca Bacul "4" şi Periprava - Secţia Grindu, de unde a fost eliberat la 23 iunie 1962.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne