Scandalul laptelui cu aflatoxină: Continuă distrugerea produselor cu probleme

(photos.com)

Peste 31.000 de litri de lapte şi 40 de kilograme de produse lactate cu un conţinut de aflatoxină peste limitele admise au fost distruse în urma deciziei luate de autorităţile sanitar-veterinare din Arad. Produsele cu probleme au fost descoperite în urma efectuării unor analize la diverse probe prelevate de la ferme în luna martie.

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a anunţat că probele proveneau de la ferme şi exploataţii din judeţul Arad - trei unităţi de procesare şi 52 de ferme de vaci care livrează laptele direct pentru procesare, precum şi două ferme care îl distribuie prin prin dozatoare automate.

"Au rezultat un număr de şapte probe neconforme la parametrul aflatoxină M1, la exploataţii de animale producătoare de lapte materie primă, şi o probă la o unitate de procesare a laptelui. Imediat s-au dispus măsuri de scoatere din hrana animalelor a furajelor susceptibile de a fi contaminate şi administrarea de substanţe blocante a toxinei, în cele şapte exploataţii. De asemenea, s-au identificat produsele obţinute din lotul de lapte neconform din unitatea de procesare a laptelui şi au fost puse sub sechestru sanitar-veterinar", se menţionează în raportul DSVSA Arad care a fost prezentat Prefecturii.

Laptele şi produsele neconforme au fost aruncate în bazinele de colectare a deşeurilor deţinute de ferme. După această măsură, s-a stabilit că la toate fermele şi exploataţiile din judeţ laptele era bun pentru consum.

De unde provin scandalurile din ultima vreme?

Scandalurile dese apărute în ultima vreme şi care au fost legate de contaminarea a diferite alimente cu substanţe nocive ar avea mai multe explicaţii, iar acestea vor ieşi la iveală în perioada următoare, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"După ce toate lucrurile vor fi aşezate şi liniştite, atunci ne uităm care sunt interesele, de unde vin acestea. Sunt foarte multe ipoteze şi cred că foarte repede vor ieşi la suprafaţă. Este una dintre ipoteze ceea ce au spus fermierii, alta este legată şi de ceea ce se întâmplă, până la urmă, în zona de evaziune fiscală, nu numai pe legume-fructe, pe carne, pe foarte multe zone pe care probabil că anumite interese au fost deranjate în această perioadă de cei din ANSVSA, de Ministerul Agriculturii şi probabil de aici au ieşit toate aceste lucruri. Până nu avem probe, eu nu vreau să arunc niciun fel de ipoteză, vreau să aşteptăm puţin ca lucrurile să se liniştească după care vom face toate precizările, cu probe", a precizat ministrul Agriculturii.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, a dat vina pe multinaţionale din România pentru scandalul legat de aflatoxina din lapte.

"Am încercat să finalizăm nebunia şi isteria cauzate de aşa-zisă problemă a aflatoxinei din România. Toată această isterie este artificial creată de către nişte multinaţionale din România prin încălcarea teritoriului lor de interese economice. Înainte cu trei săptămâni de izbucnirea scandalului, s-a discutat de problema laptelui cu aflatoxină în Serbia, în care se face referire de către o persoană că sunt informaţii că şi în România ar fi probleme cu lapte contaminat cu aflatoxină. În Serbia funcţionează două multinaţionale procesatoare de lapte care sunt şi în România", a declarat Frânc.

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, crede că Guvernul trebuie să aprobe de urgenţă un program de ajutorare a fermierilor care comercializează lapte, în condiţiile în care aceştia nu-şi mai pot vinde laptele din cauza scandalului aflatoxinei, scrie ziare.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie