Scandalul noului Cod Silvic continuă. Holzindustrie Schweighofer le scrie membrilor CSAT

Păduri masacrate
Păduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)

În plin scandal privind adoptarea noului Codul Silvic, compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, acuzată că a intervenit la cel mai înalt nivel pentru a beneficia de prevederi legislative favorabile, a adresat o scrisoare deschisă membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care subliniază că susţine orice măsură eficientă împotriva tăierilor ilegale de lemn şi care asigură un sistem de exploatare sustenabilă a resursei forestiere în România.

"Salutăm decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a implica în această problemă CSAT, în calitatea sa de autoritate administrativă autonomă şi independentă. O analiză obiectivă a situaţiei actuale este esenţială pentru că poate genera o serie de recomandări în conformitate cu legislaţia internaţională, bazată pe date şi fapte corecte. În scopul derulării unui dialog transparent, Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare deschisă adresată fiecăruia dintre membrii CSAT", a transmis compania austriacă.

Holzindustrie Schweighofer le aduce la cunoştinţă membrilor CSAT obiecţiile companiei privind proiectul de lege de modificare a Codului Silvic.

"În forma sa iniţială, aprobată de Parlamentului României, proiectul de lege de modificare a Codului Silvic ar putea duce la încălcarea mai multe acorduri comerciale şi de investiţii internaţionale precum şi a legislaţiei europene în domeniul concurenţei", a subliniat compania.

În scrisoarea deschisă trimisă de Holzindustrie Schweighofer se explică faptul că o abordare a problemei tăierilor ilegale care nu include toate părţile implicate, o limitare unilaterală a pieţei forestiere susţinută de un grup de interese, ar putea avea ca efect dispariţia a mii de locuri de muncă din România şi ar putea pune în pericol investiţii viitoare ale companiei dar şi ale altor investitori potenţiali.

"Mai mult, o legislaţie care încalcă legi şi acorduri internaţionale ar putea decredibiliza România ca mediu competitiv pentru investitori din lumea întreagă. Holzindustrie Schweighofer nu a ameninţat niciodată Guvernul României cu iniţierea de litigii internaţionale. În acelaşi timp însă, compania Holzindustrie Schweighofer este gata să-şi apere dreptul său de participant la viaţa economică a ţării şi pe acela al partenerilor, angajaţilor săi şi al familiilor acestora.

În cazul în care Guvernul României şi în special CSAT nu vor considera oportun să convingă sau nu vor convinge Parlamentul de necesitatea excluderii din noua legislaţie a prevederilor care încalcă tratate internaţionale şi legea europeană în domeniul concurenţei, orice investitor străin din domeniul forestier nu va avea altă soluţie decât aceea de a se adresa justiţiei. Dacă este solicitată, compania Holzindustrie Schweighofer este gata să pună la dispoziţia CSAT informaţii suplimentare în scopul sprijinirii acestuia în procesul de luare a unor decizii", a mai transmis compania austriacă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.