Scandalul noului Cod Silvic. Schweighofer i-a trimis o scrisoare şi lui Valeriu Zgonea

Păduri masacrate
Păduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)

Nu doar membrii CSAT au primit o scrisoare de la compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, ci şi şeful Camerei Deputaţilor, pesedistul Valeriu Zgonea. Schweighofer se plânge de amendamentul din noul Cod Silvic care limitează la 30% volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie şi îi cere opinia acestuia pe subiect, relatează Mediafax.

Compania austriacă aminteşte că a început să investească în România în 2002 "cu mare plăcere, într-un mediu atractiv pentru investitorii internaţionali din industria de prelucrare a lemnului", iar investiţiile sale se ridică la 778 milioane euro, care au produs o cifră de afaceri anuală de 510 milioane euro în 2013, estimarea pentru 2015 fiind de 700 milioane euro şi are peste 3000 de angajaţi români.

Holzindustrie Schweighofer se declară însă nemulţumită de modificarea Codului Silvic, arătând că prin prevederea de la articolul 60 "se încearcă limitarea liberei concurenţe pe piaţă prin introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă disponibil în Pădurile Naţionale".

"Acest articol sus menţionat cuprinde o componentă a ajutorului de stat şi încalcă principiile fundamentale prevăzute în Tratatul de funcţionare a UE. Acest articol încalcă, de asemenea, legile UE privind concurenţa. Articolul 60 va avea un impact negativ asupra tratatului bilateral de investiţii dintre Austria şi România, dat fiind că Austria este ţara noastră de origine şi, astfel, România ar putea fi adusă în faţa Centrului internaţional de Soluţionare a disputelor privind investiţiile de la Washington.

Prejudiciul potenţial total în urma închiderii unităţilor noastre de producţie ar fi, pentru bugetul de stat al României, de mai mult de 150 milioane de euro pe an. Adoptarea acestui articol ne-ar putea obliga să concediem angajaţii, un scenariu care nu ar fi de dorit nici pentru România, ca o ţintă potenţială a investiţiilor străine directe, nici pentru investitorii străini direcţi din acest domeniu", se precizează în scrisoare.

Compania austriacă i-a cerut opinia şefului Camerei Deputaţilor în acesta privinţă, însă Valeriu Zgonea a precizat, în şedinţa Biroului Permanent de miercuri, că nu are nicio competenţă în acesta problemă, astfel că a decis să trimită scrisoarea Comisiei juridice pentru un punct de vedere.

Recomandăm şi Scandalul noului Cod Silvic continuă. Holzindustrie Schweighofer le scrie membrilor CSAT.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.