Scandalul votului din Diaspora: BEC cheamă MAE la discuţii

Coada la secţiile de votare a românilor din străinătate
Coada la secţiile de votare a românilor din străinătate (Dana Betlevy / Epoch Times Romania)

Având în vedere numeroasele sesizări ale disfuncţionalităţilor în organizarea procesului de votare în cadrul secţiilor de votare din străinătate, Biroul Electoral Central a decis - în perspectiva unui al doilea tur de scrutin - să cheme Ministerul Afacerilor Externe la discuţii.

"În conformitate cu prevederile art. 12 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor. În afara acestor secţii de votare pot fi organizate, cu acordul guvernului din ţară respectivă, secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate se stabilesc de către ministrul afacerilor externe, prin ordin, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în termen de cel mult 15 zile de la data întrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor", se arată în comunicatul primit de la BEC.

Durata votării este stabilită prin dispoziţiile art. 44 alin. (1) 9i art. 46 din aceeaşi lege, în conformitate cu care votarea începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00. La ora 21,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează. Alegătorii care la ora 21,00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

Biroul Electoral Central nu poate modifica dispoziţiile imperative ale legii care prevăd închiderea secţiilor de votare la ora 21,00.

"Luând în considerare cele de mai sus, precum şi necesitatea remedierii disfuncţionalităţilor sesizate în perspectiva unui al doilea tur de scrutin, Biroul Electoral Central a adresat Ministerului Afacerilor Externe invitaţia de a participa la o întâlnire cu membrii Biroului Electoral Central la sediul acestuia, în data de 4 noiembrie 2014, ora 12,00, întâlnire la care vor fi invitaţi şi reprezentanţii Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate nr. 48".

Scopul întâlnirii priveşte identificarea unor soluţii viabile pentru buna desfăşurare în străinătate a turului II de scrutin, se mai arată în comunicatul primit de la BEC ce este semnat de judecătorul Veronica Năstasie.

Prima reacţie a lui Corlăţean după scandalul din Diaspora

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a avut duminică seara, la Antena 3, prima reacţie la scandalul votului din diaspora, după ce sute de cetăţeni români au stat câteva ore la coadă, la mai multe secţii de votare din străinătate, fără să poată vota înainte de ora închiderii urnelor. "Au fost câteva solicitări de la unele ambasade, inclusiv cea de la Londra de prelungire a programului de votare. BEC, în baza legii a decis ca nu se va prelungi şi noi am luat act de această decizie. E decizia BEC-ului şi nu o critic", a spus Corlăţean.

Titus Corlăţean a declarat că aglomeraţia în secţiile din străinătate s-a produs după ce Biroul Electoral Central a hotărât ca declaraţia pe propria răspundere să poată fi completată doar în secţie, iar când s-a renunţat la această decizie, procesul de vot s-a accelerat.

"BEC-ul a constatat că sunt probleme de afluenţa şi a luat această decizie de a se completa această declaraţie mai la liber, aşa, în afara ambasadei chiar cu riscuri, atunci s-a produs o accelerare a procedurii de vot. BEC-ul a procedat pe fond corect pentru că a dorit să evite orice formă chiar de fraudare aşa cum a fost în 2009. Dar s-a accelerat procedura şi aceasta s-a văzut şi în Spania, acolo unde s-a încheiat procesul de vot (...) în toate cele 38 de secţii de votare - tot atâtea câţ s-au organizat şi în 2009 - corect, chiar dacă a fost afluenţă, au votat toţi. Singura excepţie, din ce mi-a comunicat Ambasada, la Valencia, unde doar 50 de cetăţeni, cu părere de rău o spun, nu au putut să voteze, dar în rest au votat toţi", a declarat Corlăţean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne