Schulz devine favorit pentru funcţia de cancelar al Germaniei, arată un sondaj

Candidatul SPD Martin Schulz ar obţine cu 16% mai multe voturi decât cancelarul Angela Merkel (CDU), în alegerile din acest an, potrivit unui sondaj. SPD a avut de câştigat de când Schulz a fost nominalizat ca şi candidat al partidului în alegerile pentru Cancelarie.
Martin Schulz (Sascha Steinbach/Getty Images)
Andrei Popescu
03.02.2017

Alegătorii germani l-ar alege pe candidatul social-democrat Martin Schulz în funcţia de cancelar al Germaniei dacă ţara ar desfăşura alegeri directe astăzi, a arătat joi un sondaj de opinie realizat pentru postul german de televiziune ARD.

Schulz ar primi 50% dintre voturi, în timp ce Angela Merkel, actualul cancelar şi lideră a Uniunii Creştin Democrate (CDU), ar primi doar 34%. Totuşi, chiar dacă vor fi chemaţi la urnele de votare în alegerile parlamentare în luna septembrie, germanii nu vor vota în mod direct pentru cancelar.

Noile rezultate obţinute de Schulz în sondaj reprezintă o creştere cu 9% în comparaţie cu sfârşitul lunii ianuarie, în timp ce Merkel a pierdut 7% dintre voturi. În plus, 7% dintre persoanele intervievate au declarat că nu îl vor alege nici pe Schulz şi nici pe Merkel pentru funcţia de următor cancelar al Germaniei.

În general, rezultatele sondajului au reflectat câştigurile politice ale SPD de când partidul de stânga a anunţat că Schulz, fostul preşedinte al Parlamentului European, este candidatul său pentru funcţia de cancelar şi succesorul lui Sigmar Gabriel la conducerea partidului.

Alternativa pentru Germania (AfD), un partid populist, anti-imigraţie şi anti-islamic, a obţinut la rândul său avantaje politice majore la nivel regional. Totuşi, noul sondaj arată că AfD are un suport de 12%, cu 3 procente mai puţin faţă de luna ianuarie.

Partidul Stângii şi cel al Verzilor au pierdut, de asemenea, fiecare câte un punct comparativ cu luna ianuarie, fiind la egalitate cu 8%.

Rezultatele sondajului a adus ştiri bune pentru Partidul Democratic Liber, a cărui popularitate a crescut la 6%, depăşind pragul minim de 5% pentru a putea intra în Parlament. Acest partid nu a avut o reprezentare parlamentară federală din 2013, când nu a obţinut numărul minim de 4,8% de voturi. Totuşi, marja de eroare a sondajului înseamnă că reintrarea în Parlamentul german este departe de a fi garantată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor