Scoţia şi promisiunea englezilor: „Mai multă putere dacă staţi cu noi”

Premierul scoţian Alex Salmond.
Premierul scoţian Alex Salmond. (Andy Buchanan / AFP / GettyImages)

Înţelegerea dintre Cameron, Clegg şi Miliband la o lună de la votul pentru independenţă.

Mai sunt numai şase săptămâni până la referendumul istoric privind independenţa Scoţiei şi campania înaintează cu paşi mari. Liderii celor trei partide politice britanice principale încearcă să-i convingă pe scoţieni să rămână în uniune, promiţându-le o mai mare autonomie; liderii celor două tabere („pro” şi „contra” independenţă) se confruntă pentru prima oară faţă în faţă într-o emisiune televizată şi chiar şi VIP-urile, scoţiene sau nu, se poziţionează pentru o parte sau cealaltă.

Sondajele de opinie arată că răspunsul „nu” separării ar fi în avantaj net, faţă de voturile cu „da”, dar partida din 18 septembrie se joacă pentru câştigarea voturilor celor indecişi care ar fi între 14 şi 25% din cei patru milioane care au drept de vot.

Odată încheiate Jocurile Commonwealth, organizate cu succes în Glasgow, ochii scoţienilor s-au mutat pe dezbaterea de două ore care a avut loc între Alex Salmond, primul ministru scoţian susţinător al cauzei şi şeful campaniei "Better Together" ("Mai bine împreună" ) Alistair Darling, fostul ministru de Finanţe. O confruntare, nu numai de idei ci şi de stil, care a avut loc în faţa a 350 de spectatori în sala Conservatorului Regal din Glasgow, între extrovertitul Salmond şi calculatul Darling. "Nimeni nu va guverna Scoţia mai bine decât oamenii care locuiesc acolo", a spus primul. "Dacă plecăm acum nu mai există cale de întoarcere", a spus al doilea.

Ziua începuse cu promisiunea celor trei partide de a delega mai multe puteri Parlamentului scoţian în materie de impozite şi bunăstare, începând deja de anul viitor. Primul-ministru conservator David Cameron, vice prim-ministrul liberal-democrat Nick Clegg şi liderul laburiştilor Ed Miliband, au semnat o declaraţie comună fără precedent: "Ne dorim un puternic Parlamentul scoţian într-o puternică Mare Britanie", au declarat ei. Parlamentul se bucură deja de puteri extinse în materie, cum ar fi educaţia, mediul şi agricultura. Dar mutarea nu este întâmplătoare, a venit la câteva ore după dezbatere şi are scopul de a întări ideea că Scoţia ar putea, în viitor, să aibă o mai mare autonomie chiar şi fără a recurge la separare. O teză respinsă de Salmond: "Nimeni din Scoţia nu va fi înşelat de această supă încălzită făcută din promisiuni vagi şi puteri nespecificate", a declarat el, relatează miercuri La Stampa.

Potrivit lui Cameron, o separare ar atrage după sine riscuri pentru stabilitatea economică şi mai o mai slabă influenţă a Marii Britanii în lume. Dar prim-ministrul a rămas pe tuşă în campanie, probabil, temându-se de un efect de bumerang. Conservatorii sunt nepopulari în Scoţia şi Cameron însuşi „a scăpat” de numeroase provocări la dezbatere venite din partea lui Salmond.

După o reticenţă iniţială, s-au gândit să se arunce în arenă şi persoane celebre precum sir Alex Ferguson, fostul antrenor de la Manchester United, sau JK Rowling, care a scris primul Harry Potter în cafeneaua The Elephant House din centrul Edinburgh-ului, amândoi optând pentru răspunsul „nu”. Sean Connery, care de mult timp este un adept ferm al independenţei, nu şi-a schimbat părerea, în timp ce înotătorul scoţian Daniel Wallace a ridicat controverse după ce, inspirat de filmul "Braveheart", a strigat "Libertate" la numai câteva momente după ce a câştigat medalia de aur la Jocurile Commonwealth.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe