Scriitorii români, ambasadori ai luptei anticorupţie. Simbolurile #rezist afişate la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig

Prin purtarea insignelor #rezist, scriitorii au arătat străinătăţii că intelectualii români sunt împotriva corupţiei, susţin Justiţia şi se implică, sunt buni cetăţeni, a explicat scriitoarea Dana Grigorcea.
Scriitori români la Târgul de Carte de la Leipzig
Scriitori români la Târgul de Carte de la Leipzig (Rezist Zurich, Facebook)

Mai mulţi scriitori români, printre care Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Nora Iuga, Dana Grigorcea au purtat celebrele insigne galbene cu simbolul #rezist la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unde România a fost în centrul atenţiei.

"Am venit la târgul de carte cu ecusoane rezist făcute de clubul nostru de la Zurich, clubul rezist Zurich, am adus 100 de ecusoane, mă gândeam că nu am atâţia autori cărora să le împart ecusoanele, dar am rămas fără niciunul. Toţi autorii români - cu o excepţie - l-au pus şi asta este un simbol foarte important, arată nemţilor că intelectualii români sunt împotriva corupţiei, susţin Justiţia română şi se implică, sunt buni cetăţeni. (...) Purtând ecusonul rezist, arătăm că nu trăim în turnul de fildeş, nu trăim rupţi de lume ci în ea şi vrem să fim buni cetăţeni şi vrem să facem tot posibilul pentru ca societatea română să progreseze pe drumul democraţiei.", a declarat scriitoare Dana Grigorcea - cea care a adus ecusoanele la târg -, într-un interviu acordat Deutsche Welle. Dana Grigorcea, scriitoare de succes care trăieşte la Zurich, a prezentat la târg două dintre romanele sale, ”Sentimentul primar al nevinovăţiei” (tradus în română de Nora Iuga şi Radu-Mihai Alexe) şi ”Die Dame mit dem maghrebinischen Hündchen” (”Doamna cu căţelul magrebin”). Grigorcea este laureată a prestigiosului premiu ”3 sat” al concursului de literatură Ingeborg Bachmann 2015.

"Scriitorii români sunt solidari cu mişcarea #rezist la Leipziger Buchmesse, unde România este în centrul atenţiei. Împreună arătăm că ne pasă de viitorul României, că ţinem la valorile ei, care sunt valori europene, şi la valorile democraţiei. Doar o Românie reprezentată cu cinste în Europa are o faimă bună. (...)

Scriitori care contribuie semnificativ la imaginea bună a României în lume poartă cu demnitate şi convingere insignele #rezist. Mulţumim Danei Grigorcea şi Adelei Diana Almasi pentru iniţiativa de a dauce insignele la acest important eveniment cultural.", semnalează pagina de Facebook Rezist Zurich