Scrisoarea lui Einstein în care îşi elaborează teoriile, scoasă la licitaţie în Ierusalim

Albert Einstein
Albert Einstein (Facebook)

O scrisoare care conţine aşa-numita „teorie despre tot” a lui Albert Einstein, adresată fostului său asistent, matematicianul Ernst Gabor Strauss, va fi scoasă la licitaţie săptămâna viitoare la Ierusalim pentru un preţ iniţial de 20.000 de dolari, a informat joi, 28 noiembrie, casa de licitaţii israeliană Kedem Auction House.

În scrisoarea scrisă în limba germană, în iunie 1950, fizicianul tratează detalii complexe despre „teoria câmpului unificat”, la care a lucrat în ultimele trei decenii ale vieţii sale şi care a constat în unificarea tuturor legilor fundamentale care guvernează natura într-un singur cadru teoretic, lucrare pe care nu a putut-o definitiva.

În document, Einstein face o lungă dizertaţie ştiinţifică cu ecuaţii pentru a răspunde criticilor lui Strauss, care între 1944 şi 1948 a fost asistentul său la Institutul Princeton pentru Cercetări Avansate, din Statele Unite.

„Mă bucur că lucraţi atât de mult la problema compatibilităţii. Dar nu cred că preocupările dvs. sunt justificate. Mi-ar plăcea să formulez proba, astfel încât scrisorile dvs. să fie luate în considerare”, argumentează Einstein, care interpretează ecuaţiile lui Strauss şi expune mai multe explicaţii.

Scrisoarea a fost achiziţionată în urmă cu aproximativ două luni de Kedem Auction House, care o va scoate la licitaţie în Ierusalim marţea viitoare.

Purtătorul de cuvânt al casei de licitaţii nu a specificat originea scrisorii şi nu a dezvăluit nici cine a vândut-o companiei.

Potrivit lui Meron Eren, co-proprietar al companiei, acesta este „un articol istoric cu o valoare extraordinară”, care ilustrează marea contribuţie a lui Einstein în domeniul ştiinţei şi dezvoltarea „teoriei câmpului unificat”, care, în ciuda faptului că este incompletă, a influenţat alţi oameni de ştiinţă şi i-a motivat să continue cercetările în aceeaşi direcţie, informează agenţia EFE preluată de publicaţia Aurora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură