Se cere demisia ministrului Culturii. Sindicat reprezentativ anunţă proteste şi sesizarea Parlamentului European

În cazul în care ministrul Culturii - autor al unor declaraţii de natură a afecta grav independenţa instituţiilor publice de media - nu va fi demis, SRJ MediaSind va declanşa proteste şi va cere Parlamentului European declanşarea unei proceduri de infringement.
Lucian Romascanu(Ministrul Culturii si Identitatii Nationale),
Lucian Romascanu(Ministrul Culturii si Identitatii Nationale), (Florin Chirila/Epoch Times)

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, în calitate de partener social în cadrul Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, solicită Guvernului demiterea urgentă a ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu. Potrivit reprezentanţilor MediaSind, demersurile şi declaraţiile din ultima vreme ale ministrului, cu referire la Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune şi Agerpres, afectează în mod grav independenţa instituţiilor publice de media, contribuind, în mare măsură, la ştirbirea credibilităţii acestora.

SRJ MediaSind susţine că trebuie urmat exemplul democraţiilor consolidate, unde statul de drept se bazează şi pe întărirea serviciilor publice de media. Acestea trebuie puse în serviciul cetăţenilor şi nicidecum transformate în instituţii de comunicare ale statutului, aşa cum doresc ministrul şi colegii săi din aparatul Puterii, se arată în comunicatul de presă remis de sindicat redacţiei Epoch Times.

MediaSind reaminteşte că, întrebat fiind, într-un interviu, dacă actuala coaliţie de guvernare intenţionează unificarea celor trei instituţii şi încercând un răspuns diplomatic, Lucian Romaşcanu a negat existenţa unei astfel de intenţii în acest moment, dar nu a exclus ideea, care ar conduce, de fapt, la transformarea SRTV, SRR şi AGERPRES în mijloace de propagandă politică.

"Prin ultimele sale declaraţii de presă, ministrul devoalează şi intenţia actualei Puteri de a concedia un număr important de angajaţi ai AGERPRES. Lucian Romaşcanu a solicitat directorului general al agenţiei, Alexandru Ion Giboi, un proiect de restructurare, cu consecinţe severe pentru salariaţi, care ar fi condus la destabilizarea activităţii agenţiei publice de presă a României. În mod paradoxal, deşi susţine că nu are nimic de reproşat agenţiei, Lucian Romaşcanu consideră că se impune o reducere de personal. Potrivit afirmaţiilor directorului general al AGERPRES, 70 ar fi fost numărul persoanelor ce urmau să fie concediate, în opinia lui Lucian Romaşcanu.

Ministrul Culturii, în schimb, nu face nicio referire la faptul că angajaţii AGERPRES au cele mai mici salarii din instituţiile publice, fără niciun spor, fără plata orelor suplimentare, deşi muncesc şi câte 10 - 12 ore zilnic, inclusiv în zilele libere şi de sărbătoare legală, pentru ca publicul să fie informat. Datorită muncii lor, care pentru ministrul Romaşcanu este nesemnificativă, site-ul agerpres.ro are în prezent aproximativ un milion de vizitatori unici lunar, iar clienţii instituţiei au depăşit cifra de 500. În loc să propună deblocarea unor posturi din cadrul agenţiei, în condiţiile în care la AGERPRES este nevoie de angajări pentru a face faţă cerinţelor pieţii, Lucian Romaşcanu cere reducerea numărului de posturi fără a prezenta vreun criteriu obiectiv. De altfel, chiar în programul de guvernare al partidului din care ministrul face parte, PSD, nu sunt prevăzute concedieri în sectorul bugetar, ci dimpotrivă, majorări salariale", semnalează MediaSind.

Sindicaliştii îl mai acuză pe Romaşcanu că, prevalându-se de calitatea sa de parlamentar, a solicitat conducerii agenţiei informaţii privind contractele comerciale, lista cu clienţi şi oferta comercială. Aceste informaţii ar trebui să fie confidenţiale, atât timp cât AGERPRES îşi desfăşoară activitatea într-un sistem concurenţial. Totodată, actualul ministru al Culturii se pare că a învăţat lecţia democraţiei originale, propunând şi susţinând separarea sectorului cultură de mass-media, sfidând, astfel, practica europeană, unde cele două domenii sunt unite în acelaşi sector, cel al industriei creative.

''SRJ MediaSind consideră că aceste declaraţii şi acţiuni iresponsabile ale ministrului Culturii menite să distrugă credibilitatea instituţiilor publice de media, au creat prejudicii de imagine României pe plan internaţional. Principalele organizaţii internaţionale de profil, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI Europa Media Entertainment & Arts, EANA - organizaţia internaţională a agenţiilor de presă, au reacţionat prompt, iar Comisia Europeană, Consiliul Europei şi ambasadele UE au fost sesizate de către acestea.

În cazul în care aceste presiuni politice vor continua, SRJ MediaSind va răspunde cu noi acţiuni de protest, luând în calcul inclusiv depunerea unei petiţii la Parlamentul European, pentru începerea demersurilor privind declanşarea procedurii de infringement", concluzionează reprezentanţii organizaţiei.