Se încinge. China se laudă că a expulzat un distrugător american din Marea Chinei de Sud

Portavionul american USS Theodore Roosevelt.
Portavionul american USS Theodore Roosevelt. (Captură Foto)

Tensiunile dintre Washington şi Beijing cresc pe mai multe fronturi, dar pot genera un oarecare potenţial conflict direct în Marea Chinei de Sud, unde ambele ţări se confruntă direct, China avansând agenda de control a zonei, iar SUA patrulând regulat zona pentru a asigura continuitatea libertăţii de navigaţie.

La o lună după ce distrugătorul USS Mustin a fost hărţuit de o navă chineză aparţinând unui grup de atac, nava americană a fost trimisă din nou în ape disputate de China, distrugătorul fiind poziţionat lângă Insulele Paracel.

Marina SUA a desfăşurat de data aceasta două nave de război suplimentare în Marea Chinei de Est, respectiv USS New Orleans trimis din Japonia şi distrugătorul cu rachete ghidate Rafael Peralta, acesta din urmă cu baza în regiunea Pacificului de Vest. Cele două nave sunt parte a grupului portavionului Theodore Roosevelt.

Relaţiile SUA-China au atins punctul cel mai scăzut în ultimele decenii, un fost oficial al administraţiei Trump avertizând recent că escaladarea tensiunilor provocate de criza pandemiei virusului Wuhan a marcat „începutul unui nou Război Rece”.

Acest lucru a fost demonstrat în special prin numărul semnificativ de zboruri ale bombardierelor B-1 deasupra apelor contestate din apropierea Chinei în ultimele săptămâni.

De la începutul lunii aprilie, au existat cel puţin 15 zboruri militare americane aproape de graniţele Taiwanului, cel puţin trei dintre acestea fiind realizate de bombardiere de la începutul lunii mai.

Între timp, mass-media chineză de stat a confirmat prezenţa navei de război a SUA în Marea Chinei de Sud, susţinând că forţele sale au „expulzat” o navă americană pentru „trecere neautorizată” în "apele teritoriale" ale Chinei.

Potrivit publicaţiei Global Times, controlate de partidul-stat, Armata Populară de Eliberare (PLA) a expulzat joi o navă de război a SUA care a intrat în apele teritoriale chineze din largul insulelor Xisha din Marea Chinei de Sud. Operaţiunea SUA pe fondul pandemiei COVID-19 a arătat că SUA este sursa care sabotează pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud, a declarat joi un purtător de cuvânt al armatei chineze.

Global Times a opinat în continuare: "Comandamentul Teatrului de Sud al PLA a organizat forţe navale şi aeriene pentru a urmări distrugătorul de rachete ghidate USS Mustin atunci când a intrat ilegal pe teritoriul Chinei în apele de lângă insulele Xisha, joi, fără autorizaţia guvernului chinez, potrivit unei declaraţii făcute marţi de colonelul Li Huamin, purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului Sud al PLA".

Desigur, Marina SUA a consemnat lucrurile foarte diferit:

"Pe 28 mai (ora locală), USS Mustin (DDG 89) a afirmat drepturile şi libertăţile de navigaţie în Insulele Paracel, conform dreptului internaţional", a declarat lt. Anthony Junco, purtător de cuvânt al Flotei a 7-a a Marinei SUA.

"Prin efectuarea acestei operaţiuni, Statele Unite au demonstrat că aceste ape sunt în afara zonei pe care China o poate revendica în mod legal drept ape teritoriale", se adăugă în declaraţie.

În ultimele două luni s-a observat o creştere foarte vizibilă a numărului incidentelor în care navele de luptă americane au intrat în ape contestate din apropierea coastei Chinei, cât şi în jurul Taiwanului, precum şi a activităţii bombardierelor strategice care survolează, practic, zone de lângă China.