Se intensifică luptele în Siria. Aşa-zisele “zone de securitate” nu sunt scutite

ONU avertizează că bombardările aparent la întâmplare ale şcolilor, spitalelor şi civililor ar putea fi considerate crime de război. Mai mulţi oficiali susţin că, în prezent, în Siria au loc cele mai brutale lupte de la episodul Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Georges Ourfalian/AFP/Getty Images)

Luptele din Siria s-au intensificat în ultimele câteva săptămâni, unii experţi susţinând că este vorba de cele mai dure lupte de la bătălia pentru Alep de la sfârşitul anului 2016.

Cel mai recent val de atacuri sângeroase pare să fie nediscriminatoriu, fiind luate în vizor inclusiv spitale şi şcoli, conform Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

Aproximativ 10 spitale au fost afectate în ultimele 10 zile.

“Un anumit număr de spitale au fost atacate. Am obţinut rapoarte foarte îngrijorătoare despre spitale, şcoli, şi infrastructuri civile care au fost vizate”, a precizat Robert Mardini, director regional al CICR pentru Orientul Mijlociu.

“Şi, bineînţeles, acest lucru este strigător la cer şi inacceptabil”, a adăugat el, precizând că un atac asupra spitalului Sham din Idlib a lăsat 500.000 de persoane fără acces la servicii de sănătate.

CICR şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea că luptele au reizbucnit chiar şi în multe dintre aşa-numitele “zone de siguranţă” stabilite de Rusia în colaborare cu Iranul şi Turcia.

Idlib, regiunea rurală Hama şi Ghouta de Est, se numără printre zonele de siguranţă atacate.

“Luate împreună, acestea sunt cele mai mari conflicte violente de la bătălia pentru oraşul Alep din 2016”, a afirmat Mardini.

“Sutele de civili ucişi reprezintă, cu siguranţă, o cifră larg estimată. Vedem o corelaţie foarte mare între amplificarea şi intensificarea luptelor, pe de o parte, şi costul uman al acestui conflict, al atacurilor asupra centrelor de sănătate şi a infrastructurii civile, pe de altă parte”, a mai declarat el.

Panos Moumtzis, coordonator umanitar regional al ONU, a afirmat: “Luna septembrie a fost cea mai tragică lună a anului 2017 pentru civili, existând rapoarte zilnice privind atacuri asupra zonelor rezidenţiale, care au provocate sute de morţi şi răniţi”.

De asemenea, 55 din cele 60 de şcoli şi centre de învăţământ susţinute de organizaţia Save the Children (Salvaţi Copiii) în provinciile Idlib şi Alep, şi unde învaţă aproximativ 20.000 de copii, au trebuit să fie închise timp de câteva zile consecutive pentru a ţine copiii în siguranţă, potrivit unei declaraţii publicate de organizaţia umanitară.

“Educaţia în Siria este din nou atacată şi este prea periculos ca şcolile să fie deschise în timp ce bombele cad peste tot”, a declarat Sonia Khush, directoare pentru Siria a organizaţiei Save the Children.

ONU a criticat la rândul său luptele recente, menţionând că spitalele, şcolile şi oamenii care fug din calea violenţelor au fost vizaţi de “lovituri aeriene directe”.

ONU a mai precizat că astfel de atacuri ar putea fi considerate crime de război, dar nu a indicat un vinovat pentru noile incidente.