Se întoarce pe Pământ astronauta care a petrecut cel mai mult timp în spaţiu [video]

Christina Koch se întoarce de pe Staţia Spaţială Internaţională împreună cu Luca Parmitano şi Alexander Skvortsov.
Astronauta Christina Koch
Astronauta Christina Koch (Credit: NASA TV)

Se termină cea de-a 61-a expediţie a Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI) şi trei dintre membrii echipajul său se întorc acasă. Astronauţii Christina Koch de la NASA, Luca Parmitano de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Alexander Skvortsov de la Roscosmos, au aterizat joi dimineaţă, 6 februarie, în sud-estul Kazahstanului la bordul navei spaţiale Soyuz-MS13. În timpul şederii sale pe SSI, Koch a doborât recordul fiind femeia care a petrecut cel mai mult timp în spaţiu, cu 328 de zile.

Călătoria de întoarcere s-a desfăşurat conform planificării şi a fost finalizată în mai puţin de patru ore de la decuplarea navei. De la Soyuz a sosit pe Pământ doar modulul de coborâre, care a fost separat de modulul orbital şi compartimentul instrumentelor, la aproximativ 140 de kilometri înălţime. Partea navei spaţiale în care călătoreau astronauţii a trebuit să reziste la temperatura de 1.600° C cauzată de frecarea cu atmosfera. Proiectul a fost posibil datorită protecţiei asigurate de scutului său termic. Restul modulelor s-au dezintegrat pe parcurs.

„Ce călătorie!”, a exclamat cu uşurare Parmitano prin radio la sfârşitul coborârii. Şi aceasta datorită faptului că echipajul a fost nevoit să-şi îndure partea, deoarece la momentul intrării în atmosferă au ajuns să suporte o presiune de aproximativ cinci ori mai mare decât propria lor greutate.

Astronauţii Christina Koch de la NASA, Luca Parmitano de la ESA şi Alexander Skvortsov de la Roscosmos
Astronauţii Christina Koch de la NASA, Luca Parmitano de la ESA şi Alexander Skvortsov de la Roscosmos (Bill Ingalls/NASA)

Motivul este reducerea vitezei de croazieră de la aproximativ 28.800 de kilometri pe oră la una mai adecvată de 5 kilometri pe oră pentru momentul impactului cu suprafaţa. Paraşutele cu care a fost echipat modulul şi cei 30 de centimetri de zăpadă din zonă au ajutat la îmblânzirea aterizării.

Acum SSI este condusă de rusul Oleg Skripochka, comandantul expediţiei 62, după ce Parmitano i-a predat comanda. Alături de el se află inginerii de zbor Jessica Meir şi Andrew Morgan. În aprilie, se vor alătura astronauţii Nikolai Tikhonov, Andrei Babkin şi Christopher Cassidy.

Realizări pe orbită

Fiecare dintre cei trei membri ai echipajului se întoarce din spaţiu după ce şi-a efectuat propriile experimente.

Astronauta Christina Koch, pe lângă faptul că i-a luat locul lui Peggy Whitson ca femeie care a petrecut cel mai mult timp în spaţiu, a efectuat prima plimbare spaţială feminină alături de Jessica Meir. Ambele au fost responsabile de înlocuirea unei unităţi defecte pentru încărcarea şi descărcarea bateriilor care acumulează energie din panourile solare. Evenimentul s-a produs la şapte luni de la data programată, deoarece nu au existat costume spaţiale de dimensiunea potrivită.

Luca Parmitano se întoarce după şase luni petrecute în spaţiu şi puţin peste patru luni la comanda Staţiei. Italianul a predat comanda SSI cosmonautului rus Oleg Skripochka, care conduce acum expediţia 62. În timp ce era responsabil, Parmitano şi-a asumat rolul de lider astronaut în primele trei dintre cele patru plimbări spaţiale complexe pentru a verifica Spectrometrul magnetic alfa (AMS-02) proiectat pentru a detecta radiaţiile cosmice. În total, italianul a acumulat 33 de ore şi 9 minute în afara SSI şi a depăşit recordul european de 31 de ore şi 54 de minute obţinut de astronautul suedez Christer Fuglesang.

Cosmonautul Alexander Skvortsov se întoarce după 201 zile pe Staţia Spaţială, la fel ca Parmitano. Rusul şi-a încheiat astfel cea de-a treia misiune, deoarece a participat şi la cea de-a 24-a expediţie a SSI când a deţinut funcţia de comandant numărul 41. În total, face 546 de zile în spaţiu.

Printre experimentele realizate pe orbită de către echipajul proaspăt revenit acasă s-au aflat studii despre modul în care microgravitaţia afectează corpul uman sau modul în care astronauţii ar putea controla de la distanţă roboţii în timpul explorării lunare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură