Secretar de stat: "Vor fi testate 30.000 de persoane, ca să vedem câţi s-au imunizat la Covid-19"

Horaţiu Moldovan
Horaţiu Moldovan (Facebook)

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a anunţat un plan de testare a imunizării populaţiei la Covid-19. Testarea ar urma să aibă loc după depăşirea maximului epidemiei şi se va aplica pe un eşantion de 30.000 de români, a explicat Moldovan la Digi24.ro.

"Vom testa populaţia, să vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe vârste, pe regiuni. Există mai multe formule de eşantionare, Institutul Naţional de Sănătate Publică va decide cum se va face această testare", a declarat Horaţiu Moldovan.

Testarea va avea loc după faza de maxim a epidemiei, căci în etapa în care încă se înregistrează cazuri nu se pot obţine rezultate relevante, a mai susţinut secretarul de stat.

Moldovan a mai explicat că testarea va fi condusă de INSP iar Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţie infrastructura necesară.

"Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe eşantioane de vârstă, ca să vedem câţi s-au imunizat la Covid-19", a estimat Horaţiu Moldovan.

Cât despre modul în care va fi făcută testarea, secretarul de stat a precizat că recent au apărut teste rapide mult mai precise, aprobate de OMS, care vor fi folosite şi în România, pentru a reduce cât mai mult marja de eroare.

Întrebat despre al doilea val al epidemiei, Horaţiu Moldovan a răspuns că se aşteaptă să apară după vară.

"Presupunem existenţa unui al doilea val după vară, pe baza epidemiilor anterioare, se face un model. Scopul este să nu se îmbolnăvească mai mulţi omeni decât putem îngriji. Asta este ceea ce s-a întâmplat în Anglia, Italia, Spania, SU. Am gândit o strategie să nu se îmbolnăvească toţi odată", a declarat Horaţiu Moldovan.