Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, demisionează

Jim Mattis şi-a anunţat demisia, invocând diferenţe de opinii politice cu preşedintele Donald Trump. Mattis a fost considerat o forţă stabilizatoare pentru ordinea internaţională în cadrul administraţiei SUA.
Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, se va retrage din funcţie la sfârşitul lunii februarie, a anunţat joi preşedintele Donald Trump, potrivit Deutsche Welle.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a declarat: “Generalul Jim Mattis se va retrage, cu distincţie, la sfârşitul lunii februarie, după ce a îndeplinit funcţia de secretar al Apărării în ultimii doi ani. În timpul mandatului lui Jim, s-a înregistrat un progres imens, în special cu privire la achiziţionarea de noi echipamente. Generalul Mattis mi-a fost de mare ajutor în procesul de convingere a aliaţilor şi a altor ţări să îşi acopere partea de obligaţii militare. Noul secretar al Apărării va fi numit în scurt timp. Îi mulţumesc mult lui Jim pentru serviciile sale!”.

Mattis a fost privit ca o personalitate stabilizatoare în Cabinetul lui Trump, marcat de dese schimbări.

Decizia lui Mattis a fost anticipată după ce Trump a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, subminându-i pe consilierii din sectorul securităţii şi pe aliaţii SUA. De asemenea, planurile pentru o retragere semnificativă a trupelor americane din Afganistan s-ar putea să fi contribuit la demisia lui Mattis.

Într-o scrisoare prin care şi-a anunţat demisia, Mattis a declarat că este necesar ca SUA să îşi menţină alianţe puternice şi să impună respect aliaţilor. El a scris că SUA trebuie să fie clară în relaţiile cu naţiuni precum Rusia şi China.

El a mai precizat că o parte a motivului demisiei sale este de a permite să fie ales un secretar al Apărării cu păreri mai apropiate de cele ale preşedintelui Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe