Secretarul american de stat avertizează: cetăţenii din străinătate care vor să se întoarcă să o facă imediat

Avertizările lui Mike Pompeo extrem de apăsătoare
Mike Pompeo
Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a emis o recomandare cetăţenilor americani aflaţi în străinătate: "Americanii care doresc să se întoarcă acasă din străinătate ar trebui să facă acest lucru imediat şi să ia măsuri pentru a înfăptui acest lucru".

Avertismentul neobişnuit a avut loc în timpul unei conferinţe de marţi.

În timp ce Pompeo a declarat că echipa care se ocupă de repatriere rămâne angajată în efortul de a aduce toţi americanii acasă, secretarul de Stat american a spus că fereastra de oportunitate pentru a face acest lucru se îngustează.

„Nu ştim cât timp zborurile comerciale din ţările dvs. vor continua să funcţioneze”, a spus el, deoarece companiile aeriene au redus deja serviciile internaţionale. "Nu putem garanta capacitatea guvernului american de a aranja zboruri charter la nesfârşit acolo unde nu mai există opţiuni comerciale".

Preşedintele Donald Trump a lăudat marţi eforturile Departamentului de Stat de a-i aduce înapoi acasă pe americanii blocaţi de haosul creat de pandemia virusului Wuhan, numind-o una dintre cele mai mari şi complexe evacuări din istoria Statelor Unite.

El a afirmat că Departamentul de Stat a repatriat 25.000 de americani din peste 50 de ţări "unde au fost literalmente blocaţi în unele cazuri".

„Aproape toată lumea a ajuns acum înapoi acasă cu părinţii” sau cu alţi membri ai familiei, a declarat Trump.

Departamentul de Stat a declarat luni că mai sunt de adus acasă alţi 9.000 de americani încă blocaţi în străinătate.

Pompeo a cerut americanilor să se înregistreze la cea mai apropiată ambasadă sau consulat sau să facă acest lucru online prin STEP, Programul de înscriere a călătorilor al Departamentului de Stat, care oferă cetăţenilor alerte de siguranţă despre condiţiile locale şi o legătură de comunicare cu familiile lor înapoi acasă.

"Niciodată în istoria departamentului de 230 de ani nu am condus o evacuare la nivel mondial de o complexitate geografică atât de mare", a spus Pompeo reporterilor de la sediul Departamentului de Stat din Washington. „Nu avem o datorie mai mare faţă de poporul american”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe