Secretarul general al ONU doreşte îmbunătăţirea "guvernanţei globale", deplânge problemele existente

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres (Getty Images)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni „îmbunătăţirea guvernanţei mondiale” ca o soluţie la problemele geopolitice care s-au permanentizat.

Socialistul portughez a vorbit cu ocazia aniversării a 75 de ani de existenţă a organizaţiei globaliste.

Potrivit AP, Guterres a subliniat: „Astăzi avem un surplus de provocări multilaterale şi totodată un deficit de soluţii multilaterale” înainte de a vorbi despre virusul Wuhan care „a scos la iveală fragilitatea lumii”, generând provocări care pot fi abordate doar împreună.

„Calamitatea climatică se conturează, biodiversitatea se prăbuşeşte, sărăcia creşte, ura se răspândeşte, tensiunile geopolitice cresc, armele nucleare rămân în alertă ridicând părul în cap”, a recunoscut Guterres, fără a adăuga în mod specific ce a făcut ONU pentru a atenua aceste probleme.

Subliniind în schimb necesitatea unei noi „societăţi multilaterale”, Guterres susţine că „nimeni nu vrea un guvern mondial - dar trebuie să lucrăm împreună pentru a îmbunătăţi guvernarea mondială”.

Nu este prima dată când ONU - sau Guterres - au căutat să obţină sprijin pentru mai multă putere. În iunie, el a spus că lumea are nevoie de un nivel global de guvernanţă multilaterală care să poată abate „interesele naţionale” problematice, deplângând instrumentele actuale ale ONU, cum ar fi Consiliul de Securitate, spunând despre ele că "au dinţi, dar arată puţin sau deloc apetitul de a muşca".

Ca răspuns la întrebări cu privire la exact ce a realizat ONU în trei sferturi de secol, Guterres a spus: "cel puţin al treilea război mondial pe care atât de mulţi oameni l-au prezis, a fost evitat".

„Am avut ceea ce mulţi au numit 'lunga pace', cu multe conflicte mici, dar în care marile puteri nu s-au implicat una împotriva celeilalte", a declarat Guterres.

ONU a marcat, luni, 75 de ani - semnarea cartei în San Francisco la 26 iunie 1945 - în cadrul unui eveniment redus, iar în restul săptămânii au fost programate mai multe mesaje trimise de diverşi şefi de state .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe