Secretarul general MAE: Principala cauză a cozilor din diaspora e referendumul. A durat votul de 3-4 ori mai mult

Cozi în diaspora (arhiva)
Cozi în diaspora (arhiva) (George Creţu)

Secretarul general al Ministerului de Externe, Laura Elena Chiorean, a prezentat luni, în Comisia de Cod Electoral din Parlament, cauzele pentru care mulţi români din diaspora nu au mai apucat să voteze la alegerile europarlamentare din 26 mai.

În primul rând, ministerul condus de Teodor Meleşcanu nu îşi asumă dezastrul din diaspora şi arată cu degetul spre Biroul Electoral Central şi spre Birourile electorale din străinătate, punctând că MAE a ajutat exclusiv doar pe partea de logistică, nu a stabilit cadrul desfăşurării alegerilor şi nici a interpretării legii electorale.

"Principala cauză, din punctul nostru de vedere, se referă pe de o parte la dublarea europarlamentarelor cu referendumul, timpul de vot era de 2 minute dar s-a ajuns la un timp de 6-8 minute pe care cetăţeanul l-a petrecut în incinta secţiei de votare, ceea ce a dus la imposibilitatea exercitării votului de către unii cetăţeni. (...) MAE a aprobat absolut toate solicitările care au sosit de la misiunile diplomatice. (...) O altă problemă este modul în care au funcţionat comisiile. Având in vedre că se desfăşurau alegeri locale şi regionale şi europarlamentare, în multe state solicitările pe care le-am adresat au fost respinse de autorităţile locale", a declarat Chiorean în faţa comisiei.

Ca soluţii, MAE propune, printre altele, una care ţine tot de cetăţeni:

"În analiza pe care am făcut-o pe legislaţie, textele de lege din alte state, în unele state este obligativitatea cetăţeanului să se înscrie la sediul misiunii diplomatice cu 3 luni, 6 luni înainte şi atunci ştii că la sediul respectiv vor vota... x cetăţeni. Pentru că altfel oricâte misiuni deschideţi, dacă 10.000 de oameni vor merge in intervalul 7-21 la aceeaşi secţie de votare tot nu vor vota cu toţii".

MAE mai susţine că e absolut imperativ introducerea metodelor alternative de vot: propune introducerea votului anticipat prelungit cel puţin 3 zile şi vot prin corespondenţă pentru toate tipurile de scrutine.

MAE mai vrea redefinirea secţiei de votare, dacă ne referim la sala unde se votează sau la curte şi întregul imobil, introducerea posibilităţii de prelungire a programului de vot prin decizia preşedintelui secţiei de votare, acolo unde situaţia o impune, eliminarea limitării legate de numărul maximal al membrilor comisiei de vot, ştampile, cabine.

"Facem apel la toate partidele politice, ca reprezentanţii la secţiile de votare care şi-au asumat să participe să şi vină, pentru că, din păcate, am avut foarte multe persoane care au lipsit şi în timp real, în ziua votului a trebuit să înlocuim persoanele care deşi au anunţat că vor participa nu au ajuns la secţiile de votare din străinătate", a acuzat secretarul general al MAE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne