Secretele umbrelelor “made-in-China”

In stanga este Centrul de Detentie Laodongyue; in dreapta se afla magazinul Tiantang Umbrella.
In stanga este Centrul de Detentie Laodongyue; in dreapta se afla magazinul Tiantang Umbrella. (The Epoch Times)

Chinezii de peste oceane probabil sunt familiarizati cu umbrelele Tiantang (Paradis) care sunt facute in orasul Hangzhou, China. La un moment dat, umbrelele Tiantang se numarau printre primele zece marci de produse in China.

Dar, recent, au aparut noi informatii legate de aceste umbrele — ele sunt facute de detinuti supusi unui regim de munca fortata.

Huang Zhijiao, care acum locuieste in Canada, a spus ziarului Epoch Tims povestea intemnitarii ei la Centrul de Detentie Laodongyue din orasul Hangzhou, provincia chineza Zhejiang. Ea a fost fortata sa lucreze 15 ore pe zi intr-un mediu periculos, unde a fost batuta si umilita constant.

Ce anume a fost fortata sa faca? Umbrele pentru Tiantang — umbrele acoperite cu chimicale otravitoare.

In 1999, Partidul Comunist Chinez (PCC) a lansat persecutia ilegala impotriva practicii spirituale Falun Gong. Intr-o seara in luna august a anului 2000, un ofiter de politie de la Sectia de Politie a Districtului Shangcheng a venit la locuinta lui Huang, sustinand ca desfasoara un recensamant. Deoarece a continuat sa practice Falun Gong, politia a dus-o pe dna Huang la Centrul de Detentie Laodongyue, unde a fost inchisa pentru doua luni.

In centrul de detentie, detinutii barbati trebuiau sa confectioneze schelete pentru umbrele iar femeile trebuiau sa asambleze husele pe scheletele de umbrele. Huang isi aminteste ca a fost o munca dureroasa. Multe umbrele Tiantang au protectie impotriva razelor UV de la soare. Acest lucru a fost realizat prin acoperirea lor cu vopsea argintie sau alte chimicale otravitoare.

Ea a povestit cum detinutii sufereau rani deschise pe mainile lor in timpul lucrului. “Chimicalele intrau in sangele nostru prin rani”, a declarat ea.

In fiecare dimineata Huang se trezea cu dureri puternice la maini. “Durerea aproape ca ma ridica din pat. Degetele imi erau destul de umflate si ma dureau,” a declarat ea.

Umbrelele Tiangtang ocupa un loc important pe piata, conform lui Huang. Pentru a maximiza profiturile, compania a cerut serviciile centrului de detentie.

Unii detinuti, pentru a-si reduce sentintele, ajuta gardienii sa loveaca alti detinuti pentru a se asigura ca munca este facuta bine si in termenele contractuale.

In timp ce se afla in centrul de detentie, Huang a fost fortata sa faca 500 de umbrele pe zi — anume, ea avea la dispozitie doar 18 minute pentru a termina o umbrela, presupunand ca lucra nonstop timp de 15 ore pe zi. “Era o cantitate de munca foarte mare,” a declarat Huang. “Daca faceam o greseala, batausii ma palmuiau sau ma piscau. Daca batausul avea foarfece sau un ac in mainile sale, atunci el ma strapungea peste tot in afara de ochii mei.”

Inainte ca Huang sa fi reusit sa lucreze eficient, deseori ea a fost batuta cu barbarie de catre batausii inchisorii pentru ca lucra prea incet. Ea a declarat ca a vazut detinuti care incercau sa se sinucida datorita greutatilor, a mediului periculos si a tratamentului inuman pe care il indurau.

La un moment dat Huang a vazut o detinuta cu o foarfeca in gat deoarece aceasta nu a dorit sa munceasca. “Nu ne-a venit sa credem. Unul dintre batausii inchisorii a batut-o cu un baston pana cand acesta s-a rupt. Capul ei era acoperit cu sange. Un gardian a aparut la fata locului si a fortat-o sa sara iar foarfeca i-a cazut in stomac. Ea a cazut in genunchi, cerand indurare, dar gardianul a strigat, ‘Gunoi fara valoare! O foarfeca folosita valoreaza mai mult decat viata ta.’”

Asa sunt create umbrelele Tiantang frumoase si la moda.

In decembrie 2003, dupa eliberarea ei, Huang s-a dus in Beijing pentru a participa la un targ de moda. Ea a vazut acolo umbrele Tiantang — o amintire a suferintelor pe care le-a indurat.

“Imi amintesc ca detinutii deseori au spus, ‘Daca vom iesi vreodata afara — daca exista vreodata sansa — trebuie sa dezvaluim adevarul sinistru despre umbrelele Tiantang.’”

Huang, care acum are 34 de ani, a absolvit Academia Chineza de Arte si este consultant atestat si cu experienta (senior consultant). Ea a lucrat in marketing, media si analiza de piata pentru mai multe companii. Dupa inceperea persecutiei Falun Gong in 1999, ea a fost arestata de 3 ori pentru ca a continuat sa practice Adevarul, Compasiunea si Toleranta [principiile ce stau la baza practicii spirituale Falun Gong]. A doua si a treia oara, ea a fost inchisa in Centrul de Detentie Laodongyue.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe