Securitatea bazelor nucleare americane este „haotică” şi „disfuncţională”, anunţă un grup guvernamental

.
. (photos.com)

Organizaţia responsabilă pentru securizarea bazelor nucleare ale Statelor Unite are de suferit din cauza unei politici de securitate „haotice” şi ”disfuncţionale”, lăsând vulnerabile în faţa atacurilor mai multe baze nucleare, conform raportului unui grup guvernamental, anunţă Freebeacon.

Administraţia Naţională de Securitate Nucleară (NNSA), responsabilă de depozitul nuclear al Statelor Unite şi de securizarea bazelor de cercetare secrete, a „sporit riscurile şi a redus securitatea” în ultimele câteva săptămâni, încercând să reducă costurile suplimentare, conform unui raport al Biroului de Contabilitate al Guvernului (GAO).

Vulnerabilităţile din securitatea NNSA persistă din 2012, când a avut loc o intruziune majoră într-una din bazele nucleare importante. Potrivit unui raport al GAO, chiar oficialii NNSA au descris politica de securitate adoptată drept una ”haotică” şi ”disfuncţională”.

Raportul susţine că reformele de securitate implementate după incidentul din 2012 de la Complexul de Securitate Naţională Y-12 din Tennessee n-au rezolvat efectiv riscurile la care sunt supuse obiectivele din întreaga ţară.

Procedurile de securitate „schizofrenice”, care uneori variază de la obiectiv la obiectiv, nu sunt abordate eficient de NNSA, care încă nu poate „rezolva complet problemele de management pe termen lung şi cele de supraveghere”, se mai precizează în raport.

Odată cu intruziunea din 2012, când „trei persoane au obţinut accesul într-o zonă protejată învecinată cu una dintre cele mai importante baze de arme nucleare ale Statelor Unite”, au fost identificate problemele sistemului de securitate, fără a fi însă abordate şi rezolvate.

În mare parte, cauzele principale ale securităţii „haotice” n-au fost rezolvate deoarece reformele adoptate în anii de după incident nu au avut o „viziune clară şi o continuitate pe termen lung”, conform raportului.

„NNSA a luat un număr de măsuri menite să îmbunătăţească performanţele de securitate şi de supraveghere, dar a făcut-o fără să dezvolte o viziune clară şi o continuare a programului său de securitate sau o strategie de implementare a acestuia, inclusiv scopuri precise şi responsabilităţi pentru a le îndeplini”, conform raportului GAO.

Printre alte lucruri, NNSA „a început, apoi a retras, un program de inspecţie a securităţii” în timp ce şi-a „reorganizat de două ori sediul de birouri”.

Mai mult, proiectul conceput de NNSA nu a luat în considerare posibilitatea de realizare a măsurilor necesare, ignorând rapoartele privind implementarea proiectului.

„NNSA a luat aceste măsuri, dar şi altele, fără să dezvolte mai întâi planul de viitor al securităţii NNSA cerut în 2012 de propria Forţă de Implementare a Securităţii, ca recomandare prioritară după intruziunea de la Y-12”.

În prezent, GAO continuă să îndemne NNSA să dezvolte şi să implementeze un plan de securitate concis, care să poată proteja în mod adecvat obiectivele de riscurile ulterioare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe