Securitatea energetică a Republicii Moldova discutată la Moscova şi Bruxelles

La Bruxelles a fost discutată ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în R. Moldova, care ar putea fi procurate şi stocate direct de pe pieţele competitive, asigurând astfel securitatea energetică a ţării, informează Ministerul Economiei.
Igor Dodon şi Vadim Brînzan, la Bruxelles, 04.09.2019
Igor Dodon şi Vadim Brînzan, la Bruxelles, 04.09.2019 (mei.gov.md)

Obţinerea unui credit de urgenţă pentru achiziţionarea şi stocarea a aproximativ 400 milioane metri cubi de gaze în lunile ianuarie şi februarie 2020, căile de întărire a securităţii energetice, planurile de dezvoltare energetică pe termen scurt şi mediu, investiţiile în eficientizarea consumului de energie au fost discutate miercuri la Bruxelles de către ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan şi directorul general adjunct pentru Politică Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová.

Ministerul Economiei informează într-un comunicat că părţile au mai discutat despre construcţia staţiei „back-to-back” în Vulcăneşti, a unei linii de transport de 400 kV între Vulcăneşti şi Chişinău, precum şi extinderea staţiilor de transformare Chişinău-Vulcăneşti. „A fost discutată ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în R. Moldova, care ar putea fi procurate şi stocate direct de pe pieţele competitive, asigurând astfel securitatea energetică a ţării.”

Vadim Brînzan alături de delegaţia preşedintelui Igor Dodon a avut o întrevedere şi cu Comisarul pentru Uniunea Energiei, Maros Sefcovic, principalele subiecte abordate vizând aprovizionarea cu gaze a R. Moldova pentru anul viitor, colaborarea dintre UE, R. Moldova şi Ucraina pentru asigurara ssecurităţii pe ruta de furnizare a gazelor naturale în regim revers prin conducta transbalcanică din proiectul Turkish Stream, stocarea gazelor naturale în rezervoarele din Ucraina prin ruta tradiţională. Au mai fost discutate sursele de alternativă pentru obţinerea energiei electrice.

La 2 septembrie, în cadrului unei vizite de lucru la Moscova, Vadim Brînzan şi Igor Dodon s-au întâlnit cu Dmitrii Kozak, precum şi cu preşedintele Consiliului de Administrare al companiei Gazprom, Alexey Miller discutând despre livrările de gaze în R. Moldova, exportul de produse vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă, precum şi problemele legate de transportul de mărfuri şi de pasageri dintre părţi.

Pe dimensiunea colaborărilor economice şi comerciale, Ministerul Economiei promite că va fi extinsă lista mărfurilor moldoveneşti pentru export pe piaţa rusă, atât a legumelor şi fructelor, cât şi a producţiei vinicole.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe