UPDATE - Şedinţă de urgenţă la MAI. Pe fondul atacurilor din Franţa se insistă cu legile de tip Big Brother

Gabriel Oprea , preşedinte UNPR
Gabriel Oprea , preşedinte UNPR (Epoch Times România)

UPDATE - În cadrul şedinţei de urgenţă de la sediul MAI s-a stabilit repunerea pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile, a Legii de tip "Big Brother" şi a celei privind cartelele preplătite, reiese dintr-un comunicat al instituţiei.

"Aceste reglementări vizează retenţia datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, stabilirea cadrului juridic clar, bine definit, predictibil şi previzibil în domeniul utilizării cartelelor preplătite, dar şi necesitatea utilizării, în condiţii legale, a imaginilor obţinute din sistemele publice de monitorizare video", transmite ministerul condus de generalul Oprea.

MAI susţine că un astfel de pachet de acte normative este indispensabil asigurării climatului de siguranţă publică şi securitate naţională, în raport de noile evoluţii ale situaţiei de securitate, dar şi de normele Uniunii Europene şi naţionale în domeniu, arată Ministerul Afacerilor Interne.

La rândul său, directorul SRI, George Maior, susţine că aceste mijloace sunt necesare serviciilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru a identifica toţi factorii de risc, în contextul noilor ameninţări teroriste. Făcând referire la ultimele incidente din Franţa, Maior a opinat că noile ameninţări teroriste sunt de natură să pune în pericol grav securitatea naţională şi ordinea publică, dar şi credibilitatea şi autoritatea instituţiilor de aplicare a legii.

Pe de altă parte, cu o zi în urmă, Tiberiu Niţu afirma că problema terorismului din ţara noastră este sub control, în contextul în care nu există dosare de terorism la parchete - un indiciu că instituţiile îşi fac bine treaba în privinţa acestui aspect.

***

Sediul MAI a găzduit vineri dimineaţă o şedinţă de urgenţă organizată în contextul atacurilor teroriste din Franţa, în cadrul căreia s-a discutat introducerea unui nou proiect de Lege de tip Big Brother privind reţinerea datelor de telefonie şi internet, precum şi un proiect de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Şeful MAI, generalul Gabriel Oprea, a convocat Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii şi Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. La şedinţă au participat directorul SRI, George Maior, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate, George Scutaru, directorul SIR, Silviu Predoiu, directorul STS, Marcel Opriş, direcotrul SPP, Lucian Pahonţu, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, precum şi alte persoane importante din conducerea mai multor instituţii şi ministere.

În cadrul întâlnirii s-a analizat, potrivit site-ului MAI, situaţia de securitate la nivelul Uniunii Europene şi în zonele de interes strategic ale României.

S-a discutat, de asemenea, şi despre "necesitatea asigurării instrumentarului normativ necesar structurilor din domeniul securităţii naţionale, în vederea prevenirii şi combaterii terorismului şi a criminalităţii de mare anvergură, respectiv proiectul de lege privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, proiectul de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, precum şi platforma comună de monitorizare şi plată on-line a amenzilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice."

Societatea civilă este revoltată

Mai multe ONG-uri şi-au exprimat joi îngrijorarea cu privire la insistenţa cu care instituţiile abilitate ale statului re-propun acum, în regim de urgenţă, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care, în opinia acestora, încalcă drepturile omului, folosind ca pretext tragedia din Franţa.

"Reamintim că acest presupus "vid legislativ" este de fapt cunoscut de instituţiile statului de peste 3 luni. Deci solicitarea ca grupul de lucru inter-instituţional să analizeze în regim de urgenţă pentru astăzi, 8 ianuarie 2014, respingerea de către Curtea Constituţională a legii stocării datelor de trafic ale utilizatorilor de telefonie şi internet reprezintă o măsură aberantă, care perpetuează greşelile trecutului şi îngrădeşte drepturile fundamentale, în locul unei analize profesioniste, aprofundate, care să includă toţi actorii din societate interesaţi de subiect. Remarcăm, încă o dată, că atât sectorul privat, cât şi cel al societăţii civile sunt ignorate de autorităţile statului atunci când iau decizii pe aceste subiecte", transmit ONG-urile, în cadrul unui comunicat de presă.

Organizaţiile arată că agenda întrunirii nu ţine cont de câteva aspecte esenţiale: Franţa, exemplul invocat care a declanşat această "agitaţie" instituţională locală, beneficiază de numeroase legi de combatere a terorismului (inclusiv păstrarea datelor de trafic sau de înregistrare a cartelelor pre-pay) dar, cu toate acestea, nu a putut preîntâmpina atentatele de la Paris din data de 7 ianuarie 2015. Mai mult, politicieni francezi de marcă se dovedesc mai cerebrali, respingând "ideea unei legislaţii dictate de emoţie".

"Orice nouă lege specifică de păstrare a tuturor datelor de trafic are şanse mari să fie contrară drepturilor fundamentale, în timp ce furnizorii de comunicaţii oricum reţin date de trafic în scop comercial. Accesul la acestea se poate face prin simpla clarificare a art. 152 din Codul de procedură penală.

Decizia CCR de respingere a pachetului "Big Brother" datează din iulie 2014, prin urmare "urgenţa" invocată nu reprezintă altceva decât folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignoră drepturile fundamentale. O tragedie nu trebuie să fie transformată într-un pretext pentru îngrădirea libertăţilor şi ocolirea unor decizii ale Curţii Constituţionale", se mai precizează în comunicat.