Şedinţă NATO vineri - Turcia şi Grecia schimbă replici dure, Turcia părăseşte şedinţa

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. (Captură Foto)

Vineri, miniştrii de externe ai naţiunilor NATO au organizat o teleconferinţă pentru a discuta despre focarul continuu de virus Wuhan şi situaţiile care se impun în diferitele ţări membre.

Cu toate acestea, şedinţa s-a transformat, aparent, într-un meci, în momentul în care Grecia şi Turcia au început să facă schimb de acuzaţii cu privire la decizia Turciei de a-şi deschide frontiera europeană pentru migranţi, a informat ziarul rus Gazeta.RU.

Conform publicaţiei, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a părăsit reuniunea virtuală mai devreme decât toţi ceilalţi participanţi, după disputele cu Grecia privind migranţii.

Diplomatul a amintit că în 2016 a fost încheiat un acord între Ankara şi Uniunea Europeană, care a obligat Turcia să accepte aproximativ patru milioane de refugiaţi din Siria şi din alte ţări din Orientul Mijlociu şi să nu le permită să plece în Europa.

În schimb, UE a promis că va oferi Turciei asistenţă în valoare de 6 miliarde de euro şi va oferi stimulente suplimentare, precum un regim de ridicare a vizelor pentru cetăţenii turci.

Cavusoglu a subliniat că UE nu şi-a îndeplinit partea din acord.

„Îi sfătuim să se gândească pe termen lung, deoarece nu este doar o problemă de migraţie”, a spus el, cerând din partea Europei liberalizarea regimului de vize, actualizarea acordului privind uniunea vamală şi consolidarea luptei împotriva terorismului.

Nu după mult timp, Cavusoglu a acuzat Grecia de uciderea migranţilor care încearcă să treacă granita cu Turcia.

Ca răspuns, ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a spus că afirmaţiile părţii turce sunt propagandă şi ştiri false.

„Grecia s-a confruntat cu un atac organizat şi fără precedent la frontieră sa şi cu o campanie de dezinformare din Turcia. Metodele utilizate de Turcia au încălcat valorile NATO. Toţi aliaţii au dreptul să solicite solidaritate din partea NATO, dar numai dacă îşi îndeplinesc obligaţiile”, a subliniat diplomatul grec, citat de Gazeta.RU.

Cavusoglu a cerut să-i ofere posibilitatea de a răspunde, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a blocat iniţiativa, pentru a nu contribui la adâncirea conflictului în timpul şedinţei virtuale.

Ca răspuns, ministrul turc de externe s-a deconectat de la conferinţă.