Şedinţa Parlamentului boicotată: Andrian Candu va solicita tăierea salariilor deputaţilor PSRM şi PCRM

Deputaţii socialişti şi cei comunişti au boicotat şedinţa Parlamentului de vineri pe motiv că nu le-ar fi fost îndeplinite solicitările. Aceştia au cerut audierea prim-ministrului în dosarul alimentelor alterate pentru copiii din şcoli şi grădiniţe, însă Filip nu s-a prezentat.
Deputaţii părăsesc plenul Parlamentului, vineri 2 decembrie
Deputaţii părăsesc plenul Parlamentului, vineri 2 decembrie (Captură foto)

La începutul şedinţei de vineri a Parlamentului, a fost anunţată prezenţa a 84 de deputaţi, ca după o pauză de jumătate de oră să se prezinte 81 de deputaţi din numărul total de 101. După ce a fost anunţată ordinea de zi, cei mai mulţi deputaţi au părăsit sala plenului în semn de protest, motivând că nu sunt prezente persoanele care au fost solicitate pentru audieri în cadrul şedinţei de astăzi.

„Astăzi în plenul Parlamentului erau programate audieri pe care le consider de o importantă deosebită, ce ţin de furnizarea de produse alimentare şi ceea ce s-a întâmplat cu produsele alterate pentru copii. În calitate de deputat şi preşedinte al Parlamentului era de datoria noastră să organizăm astăzi în şedinţa plenului aceste audieri.

Audierile presupuneau discuţii cu conducerea Guvernului, instituţiile implicate, ca Agenţia Naţională pentru Securitatea Produselor Alimentare (ANSA), Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi conducerea CNA care trebuia să prezinte plenului dosarele penale, cazurile, tot ceea ce ţine de acel scandal al produselor alterate pentru copii”, a declarat, conform privesc.eu, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Acesta consideră că unii deputaţi şi în mod special opoziţia parlamentară nu consideră foarte importante aceste audieri, astfel că au decis să boicoteze şedinţa Parlamentului. După ce deputaţii liberali-democraţi, socialişti şi comunişti au părăsit sala, preşedintele Parlamentului s-a văzut nevoit să întrerupă şedinţa de vineri din lipsă de cvorum, întrucât în sala au rămas 44 de deputaţi.

„Mai mult decât atât, luând în considerare importanţa subiectului şi cât de important era să discutăm, luând în considerare comportamentul opoziţiei parlamentare, voi solicita săptămâna viitoare Biroului Permanent să examineze posibilitatea introducerii unor măsuri disciplinare şi inclusiv tăierea din salariu a celor care astăzi au boicotat şedinţa plenului. Mă refer aici la Partidul Socialiştilor şi a Comuniştilor, care vin numai cu declaraţii”, a adăugat Candu.

Fiind întrebat de ce totuşi nu a venit premierul Pavel Filip la audierile de astăzi din Parlament, aşa cum ar fi solicitat deputaţii care au părăsit sala, Andrian Candu a dat un răspuns evaziv, menţionând că „nu era vorba de prim-ministru. Şedinţa plenului a decis săptămâna trecută să invite conducerea guvernului, sunt oameni în Guvern, respectiv, viceprim-miniştri, miniştri care sunt responsabili de domeniu. Mă mir cum de n-au cerut să vină în plenul Parlamentului Papa de la Roma”.

Tudor Deliu, membrul Partidului Liberal Democrat, a declarat că fracţiunea sa a decis să părăsească sala în semn de protest, precizând că subiectele puse pe ordinea de zi erau prea importante pentru a fi discutate într-o şedinţă necompletă. Acesta a mai menţionat că nu-şi aminteşte de nicio şedinţă completă a Parlamentului în această sesiune, acuzând deputaţii că se joacă de-a Parlamentul.

„Îmi ajung degetele de la o mână ca să număr şedinţele Parlamentului avute în această sesiune. Joi am fost anunţaţi că nu vor avea loc şedinţele de plen de săptămâna asta, dar joi noaptea am aflat că vineri va avea loc şedinţa ca să ne trezim şi cu lista ordinii de zi. S-au introdus astăzi mult mai multe proiecte decât cele care se prevedeau în ordinea de zi de bază, unele foarte importante care necesită discuţii şi abordări profesioniste”, a specificat Deliu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe