Şef al securităţii iraniene: Rusia şi Iranul folosesc în comun o bază militară în Siria

Un oficial de rang înalt al securităţii iraniene a dezvăluit faptul că Iranul şi Rusia folosesc aceeaşi bază militară în Siria, unde îşi coordonează acţiunile în favoarea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama.
Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama. (Captură Foto)

Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Suprem pentru Securitatea Naţională a Iranului, a fost citat marţi de agenţiile de ştiri iraniene afirmând că există “o bază folosită în comun în Siria unde Iranul, cu ajutorul Rusiei, furnizează servicii de consiliere pentru a ajuta armata siriană şi forţele de rezistenţă [pro-Assad]”.

Shamkhani – coordonator senior al Iranului pentru probleme politice, militare şi de securitate cu Siria şi Rusia – a declarat că Teheranul şi Moscova lucrează îndeaproape pentru “ a proiecta aspectul militar al luptei împotriva terorismului”.

El a precizat că “utilizarea spaţiului aerian iranian” de către Rusia în acest an a făcut parte din acelaşi cadru de cooperare.

Shamkhani a criticat o rezoluţie adoptată luni în unanimitate de către Consiliul de Securitate al ONU care cere mobilizarea imediată a observatorilor ONU în zonele estice ale oraşului sirian Alep.

Franţa a declarat că observatorii internaţionali vor ajuta la prevenirea unor “atrocităţi în masă” ce ar putea fi comise de forţele siriene.

Totuşi, Shamkhani a declarat că trimiterea observatorilor ONU va permite unor “membri ai serviciilor de informaţii din ţările care susţin terorismul” să pătrundă în oraş.