Şef Secţie Pneumologie: Sunt pacienţi tineri, fără boli asociate, care după o evoluţie favorabilă se deteriorează rapid, inexplicabil

Gabriel Găvriluţ
Gabriel Găvriluţ (Facebook)

Medicul Gabriel Găvriluţ, şeful Secţiei Pneumologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău, a avertizat că nu doar persoanele în vârstă sau cele cu comorbidităţi pot face forme grave de Covid, ci şi tinerii sau persoanele fără factori de risc sau boli asociate. În plus, medicul a subliniat importanţa respectării regulilor sanitare instituite de autorităţi pentru a reduce riscul infectării, în special în condiţiile în care există multe necunoscute legate de SARS-CoV-2, chiar şi la aproape un an de la izbucnirea pandemiei.

“Fiecare este responsabil pentru sănătatea şi viaţa sa şi a celor apropiaţi! Deşi a trecut aproape un an de la confirmarea primului caz de Covid19 şi aproape 9 luni de la identificarea primului pacient în România, încă sunt multe necunoscute legate de virusul SARS-COV2 şi de efectele pe care le poate produce asupra organismului uman pe termen scurt sau lung. Numărul de îmbolnăviri creşte dramatic, la fel numărul deceselor provocate de coronavirus. În toată lumea, nu doar la noi. State cu sisteme de sănătate avansate au fost afectate sever de amploarea pandemiei.

Modul de manifestare a infecţiei SARS-COV2 şi evoluţia simptomatologiei sunt imposibil de prezis şi de anticipat. Chiar dacă majoritatea celor infectaţi sunt asimptomatici sau fac forme de gravitate uşoară sau medie, există pacienţi care fac forme severe de boală şi în absenţa comorbidităţilor sau vârstei avansate. Sunt pacienţi tineri, fără factori de risc sau boli asociate, care după zile de evoluţie favorabilă se deteriorează rapid, inexplicabil, având nevoie de oxigenoterapie, ventilaţie non-invazivă sau chiar invazivă (intubare)”, a precizat Gabriel Găvriluţ, pe Facebook.

De asemenea, mdicul a susţinut că a avut pacienţi vârstnici dar şi tineri, pe care i-a preluat în serviciul de Pneumologie şi care aveau plămânii afectaţi sever încât abia realizau saturaţii de oxigen în sânge de 30-45 % (alarma se dă la saturaţii sub 90%).

“Am pacienţi pe care i-am ventilat în secţie săptămâni în şir, iar acum continuă tratamentul cu oxigen şi ventilaţia non-invazivă la domiciliu. Există situaţii dramatice! Numărul mare de îmbolnăviri şi decese raportate de autorităţi, dar şi gravitatea şi dramatismul zecilor de cazuri, m-au determinat să scriu acest mesaj şi să fac apel la responsabilitate”, a continuat Găvriluţ.

Medicul este de părere că lipsa unui tratament specific şi a unui vaccin eficient trebuie să ne oblige la o prevenţie energică şi susţinută.

“Păstrarea distanţei, purtarea măştii (să acopere nasul şi gura) şi igiena riguroasă a mâinilor sunt măsuri care ne pot feri de infectare şi de boală. Şi nici nu este foarte greu când te gândeşti la sănătatea celor dragi. Şi pentru o perioadă limitată. Fiecare este responsabil pentru sănătatea şi viaţa sa şi a celor apropiaţi”, a adăugat Găvriluţ, reiterând totodată îndemnul dat recent de un medic: “Comportaţi-vă ca şi în starea de urgenţă, indiferent de măsurile impuse de autorităţi!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură