Şefa mafiotă cunoscută drept "La piccoletta", condamnată la aproape 13 ani de închisoare în Italia

Şefa Camorra, Maria Licciardi
Şefa Camorra, Maria Licciardi (Youtube - captură ecran)

Un tribunal italian a condamnat-o miercuri pe şefa Camorra, Maria Licciardi, una dintre puţinele femei care au condus un clan mafiot, la aproape 13 ani de închisoare (12 ani şi 8 luni), potrivit CBS News.

Licciardi, în vârstă de 71 de ani, cunoscută sub numele de "La piccoletta" [Micuţa - n.n.] din cauza staturii sale mici, a fost arestată în august 2021 în timp ce încerca să zboare în Spania, aparent pentru a-şi vizita fiica.

"Nu a clipit când ofiţerii au blocat-o şi i-au comunicat mandatul semnat de procuratura din Napoli", a relatat agenţia de ştiri ANSA la momentul arestării sale.

La vremea respectivă, ministrul de interne Luciana Lamorgese a lăudat arestarea, afirmând că "determinarea justiţiei şi a forţelor de poliţie de a contracara organizaţiile Camorra care controlează teritorii întinse pe scară largă".

Licciardi a fost găsită vinovată de a fi liderul unui clan Camorra fondat de fraţii ei şi a primit 12 ani şi opt luni de închisoare, potrivit ANSA. Ea a preluat conducerea clanului din Secondigliano, suburbie a oraşului Napoli, după moartea fratelui ei Gennaro în închisoare, în 1994.

Ministerul de Interne italian a descris-o, de asemenea, ca fiind "şefa strategică" a unui grup de familii supranumit "Alianţa Secondigliano", despre care se spune că ar controla o mare parte din crima organizată din Napoli.

În 2001, ea a fost plasată în topul celor mai căutaţi 30 de fugari din Italia şi, anterior, ea executase opt ani de închisoare.

Licciardi a fost sursa de inspiraţie pentru un personaj în serialul de televiziune "Gomorra" - o şefă a mafiei, după cum afirmă jurnalistul Roberto Saviano, autorul cărţii despre mafia din Napoli pe care s-a bazat acest serial.

Napoli a fost baza tradiţională a sindicatului Camorra de tip mafiot, o umbrelă pentru mai multe clanuri diferite.

În 2017, poliţia din Italia, Spania şi Germania a arestat 32 de persoane suspectate de trafic de droguri şi spălare de bani într-o operaţiune europeană împotriva clanului Camorra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe