Şefa mafiotă cunoscută drept "La piccoletta", condamnată la aproape 13 ani de închisoare în Italia

Şefa Camorra, Maria Licciardi
Şefa Camorra, Maria Licciardi (Youtube - captură ecran)

Un tribunal italian a condamnat-o miercuri pe şefa Camorra, Maria Licciardi, una dintre puţinele femei care au condus un clan mafiot, la aproape 13 ani de închisoare (12 ani şi 8 luni), potrivit CBS News.

Licciardi, în vârstă de 71 de ani, cunoscută sub numele de "La piccoletta" [Micuţa - n.n.] din cauza staturii sale mici, a fost arestată în august 2021 în timp ce încerca să zboare în Spania, aparent pentru a-şi vizita fiica.

"Nu a clipit când ofiţerii au blocat-o şi i-au comunicat mandatul semnat de procuratura din Napoli", a relatat agenţia de ştiri ANSA la momentul arestării sale.

La vremea respectivă, ministrul de interne Luciana Lamorgese a lăudat arestarea, afirmând că "determinarea justiţiei şi a forţelor de poliţie de a contracara organizaţiile Camorra care controlează teritorii întinse pe scară largă".

Licciardi a fost găsită vinovată de a fi liderul unui clan Camorra fondat de fraţii ei şi a primit 12 ani şi opt luni de închisoare, potrivit ANSA. Ea a preluat conducerea clanului din Secondigliano, suburbie a oraşului Napoli, după moartea fratelui ei Gennaro în închisoare, în 1994.

Ministerul de Interne italian a descris-o, de asemenea, ca fiind "şefa strategică" a unui grup de familii supranumit "Alianţa Secondigliano", despre care se spune că ar controla o mare parte din crima organizată din Napoli.

În 2001, ea a fost plasată în topul celor mai căutaţi 30 de fugari din Italia şi, anterior, ea executase opt ani de închisoare.

Licciardi a fost sursa de inspiraţie pentru un personaj în serialul de televiziune "Gomorra" - o şefă a mafiei, după cum afirmă jurnalistul Roberto Saviano, autorul cărţii despre mafia din Napoli pe care s-a bazat acest serial.

Napoli a fost baza tradiţională a sindicatului Camorra de tip mafiot, o umbrelă pentru mai multe clanuri diferite.

În 2017, poliţia din Italia, Spania şi Germania a arestat 32 de persoane suspectate de trafic de droguri şi spălare de bani într-o operaţiune europeană împotriva clanului Camorra.