Şefa misiunii FMI la Chişinău. Până la finele acestui an Moldova va primi 145 milioane de euro

Prim-ministrul Pavel Filip şi şefa misiunii Fondului Monetar Internaţional, Ivanna Vladkova-Hollar
Prim-ministrul Pavel Filip şi şefa misiunii Fondului Monetar Internaţional, Ivanna Vladkova-Hollar (gov.md)

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Ivanna Vladkova-Hollar, şefa misiunii de experţi ai Fondului Monetar Internaţional, care s-a aflat în vizită în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, premierul a ţinut să precizeze că în urma semnării Acordului cu FMI, Uniunea Europeană a deblocat finanţarea pentru Republica Moldova. Astfel, până la finele acestui an Moldova va primi 45 milioane de euro pentru suport bugetar, iar în perioada următoare încă 100 de milioane de euro - susţinere macrofinanciară, din care 40 de milioane sunt oferite sub formă de grant.

Premierul a specificat că, pe lângă accesul la finanţare, Acordul cu FMI este şi un certificat de încredere, iar Guvernul este acum şi mai mobilizat, şi mai determinat să continue implementarea reformelor, se arată într-un comunicat al Guvernului.

În acest scop, a fost elaborată o agendă de reforme prioritare până în anul 2018. Pavel Filip s-a referit în mod special la reforma sistemului de pensii, care este extrem de importantă şi necesară pentru a asigura un sistem de pensii sustenabil şi echitabil, care să garanteze dreptul cetăţenilor la o pensie decentă, corelată cu contribuţiile sociale ale persoanei.

Menţionăm că, la 29 noiembrie anul curent, în adresa Consiliului Superior al Magistraturii a parvenit demersul Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, referitor la avizarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative elaborat în baza conceptului de reformă a sistemului de pensii din Republica Moldova. În urma modificărilor care urmează a fi făcute, printre cei care se vor alege cu pensiile micşorate se numără şi judecătorii, care la moment beneficiază de o pensie de 75% din salariul judecătorilor.

De asemenea, Premierul a vorbit despre reforma administraţiei publice, care are drept obiectiv crearea unei administraţii publice mai suple, dar cu competenţe mai bune şi mai bine remunerată.

În acest context, Ivanna Vladkova Hollar a menţionat, că FMI susţine aceste reforme, în principiu, dar este necesar să se elaboreze o viziune mai detaliată care să fie discutată în cadrul primei evaluări de program. Şefa misiunii FMI a apreciat eforturile Ministerului Finanţelor şi ale Băncii Naţionale a Moldovei în stabilizarea situaţiei în sectorul financiar, menţionând că urmează să fie luate şi alte măsuri şi aceste acţiuni trebuie continuate. Oficialul a declarat că o misiune de evaluare a FMI va sosi în Republica Moldova în februarie 2017.

Notabil este faptul că, în Raportul de Stare a Ţării, lansat la sfârşitul lunii septembrie a.c. la Chişinău, de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup se constată că Moldova trece printr-o sărăcie fără precedent şi una dintre cele mai acute crize economice, ca urmare a delapidărilor de proporţii din sistemul bancar. După şocul economic, valutar şi bancar din 2015-2016, Moldova a devenit mai vulnerabilă ca niciodată, intrând într-o perioadă de creştere economică anemică, care ar putea dura cel puţin 5 ani.

În prezent, 42% din populaţia ţării este îngrijorată de fenomenul sărăciei, 37% din familiile din Moldova se consideră sărace, iar 41% sunt de părere că veniturile le ajung numai pentru strictul necesar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe