Şefa Reprezentanţei CE: Parlamentul nu trebuie să se transforme într-o cameră preliminară de judecată

Nu este normal să nu ştim în funcţie de ce criterii decide Parlamentul să ridice sau să nu ridice imunitatea la cererea instituţiilor care se ocupă de lupta împotriva corupţiei, a subliniat şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Angela Filote
Angela Filote (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Parlamentul nu trebuie să se transforme într-o cameră preliminară de judecată, a atras atenţia luni, la RFI, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, care cere criterii transparente în cazul ridicării imunităţii parlamentarilor.

Întrebată în ce condiţii ar putea scăpa România de MCV, Angela Filote a replicat că trebuie să existe convingerea că ceea ce s-a realizat în ţara noastră este ireversibil.

"Ar trebui să avem convingerea că lucrurile extraordinare care s-au realizat — şi s-au realizat lucruri extraordinare—, cred că nimeni nu se aştepta la un asemenea succes într-un domeniu atât de dificil, au creat o asemenea amprentă în conştiinţa societăţii, dacă vreţi, încât ele devin ireversibile. În momentul de faţă nu avem această convingere.

Pe de altă parte, este un mecanism care se bucură de foarte multă susţinere din partea românilor. În sondajele de opinie pe care le-am organizat noi, majoritatea românilor vor ca acest mecanism să continue. Ăsta este un semnal important pentru noi, pentru Comisia Europeană", a declarat Angela Filote, citată de Agerpres.

Şefa Reprezentanţei CE a atras atenţia că sunt necesare criterii transparente, astfel încât acest proces să fie ireversibil.

"Sunt mai multe recomandări pe care le-am făcut noi în raportul anual. Situaţia imunităţii parlamentarilor şi a miniştrilor, aflată la discreţia Parlamentului. Este normal ca Parlamentul să aibă o asemenea putere. Ce nu este normal este să nu ştim în funcţie de ce criterii decide să ridice sau să nu ridice imunitatea la cererea instituţiilor care se ocupă de lupta împotriva corupţiei, de exemplu. (...)

Am vrea să ştim ex-ante, nu ex post, pe ce criterii, acestea să fie publice, transparente, să ştie toată lumea, pentru că totuşi ce nu putem avea este o situaţie în care Parlamentul oarecum se transformă într-o cameră preliminară de judecată şi se substituie unei alte puteri din stat, apropo de separarea puterilor în stat — şi anume justiţiei. Oamenii ăia urmează să meargă în faţa justiţiei şi să-şi dovedească nevinovăţia sau să li se dovedească vinovăţia, dar asta este treaba justiţiei, nu a Parlamentului", a adăugat Angela Filote.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne