Şefa Trezoreriei SUA va face presiuni asupra G7 pentru utilizarea activelor ruseşti îngheţate în favoarea Ucrainei

Janet Yellen (Chip Somodevilla / Getty Images)
Redacţia
19.05.2024

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, va face presiuni săptămâna viitoare asupra colegilor din G7 din domeniul finanţelor pentru a fi de acord cu un plan care să permită devansarea câştigurilor din dobânzile aferente activelor ruseşti îngheţate pentru a furniza rapid mai mulţi bani Ucrainei, a declarat vineri un înalt oficial al Trezoreriei SUA, potrivit Reuters.

Oficialul a declarat reporterilor înainte de călătoria lui Yellen din 21-25 mai la Frankfurt, în Germania, şi înainte de reuniunea miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din Grupul celor Şapte, care se va desfăşura la Stresa, în Italia, că G7 "face progrese" în direcţia unui consens asupra unui plan de valorificare a aproximativ 300 de miliarde de dolari în active suverane ruseşti îngheţate de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022.

Miniştrii de finanţe ai G7 au fost însărcinaţi să recomande un plan pe care liderii G7 să îl adopte la un summit care va avea loc în iunie în sudul Italiei. Statele care fac parte din G7 sunt: Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada.

Yellen a insistat anterior pentru confiscarea integrală a activelor în mare parte denominate în euro, dar oficialii europeni, îngrijoraţi de riscurile pentru euro şi de precedentele probleme juridice, au ezitat, optând în schimb pentru un plan mai conservator, de a plasa veniturile - estimate la aproximativ 3,5 miliarde de dolari pe an - într-un fond pentru Ucraina.

De atunci, SUA a propus un plan de a retrage dobânzile aferente activelor pentru a susţine o obligaţiune sau un împrumut care ar oferi regimului de la Kiev probabil 50 de miliarde de dolari pe termen scurt, în timp ce acesta se luptă cu presiunea militară tot mai mare din partea Rusiei în estul şi nordul Ucrainei.

Planul vine cu unele controverse, din cauză că ar necesita ca puterile occidentale să deţină activele timp de aproximativ 20 de ani, a declarat Josh Lipsky, director senior al Atlantic Council's GeoEconomics Center.

"Este un munte mare de escaladat, iar SUA va insista puternic asupra acestui lucru la G7", a spus Lipsky. "Dacă nu se întâmplă acum, nu sunt sigur că se va întâmpla în viitorul apropiat".

Reacţia de până acum a ministerelor de finanţe din G7 a fost prudentă. Ministrul japonez de Finanţe, Shunichi Suzuki, a declarat vineri că orice propunere de utilizare a activelor ruseşti îngheţate trebuie să respecte legislaţia internaţională.

Ministerul francez al Economiei şi Finanţelor a afirmat într-o declaraţie: "Franţa susţine şi împărtăşeşte faptul că sunt necesare mai multe resurse pentru Ucraina. Am luat notă de propunerea SUA şi vom lucra împreună din punct de vedere tehnic la nivelul G7 şi la nivel european pentru a determina cea mai bună opţiune".

Oficialul Trezoreriei americane a declarat că există un obiectiv unitar al ţărilor G7 de a oferi mai mulţi bani Ucrainei şi de a-i demonstra preşedintelui rus Vladimir Putin că nu poate pur şi simplu să spere că dispare coaliţia occidentală.

"Încercăm să ne angajăm într-o diplomaţie economică dură şi detaliată pentru a ne asigura că putem ajunge cu toţii pe aceeaşi lungime de undă. Şi cred că facem progrese în acest sens", a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

Un alt oficial G7 a declarat că propunerea SUA de a folosi veniturile din activele ruseşti ca garanţie pentru o obligaţiune este încă pe masă, adăugând că miniştrii G7 vor discuta fezabilitatea acesteia, dar că orice decizie finală va aparţine liderilor G7.

China

Yellen intenţionează, de asemenea, să discute cu omologii din G7 despre eforturile comune pentru a combate capacitatea industrială excedentară a Chinei în industrii strategice, inclusiv vehicule electrice, produse solare şi semiconductori. Aceasta va include noile tarife punitive ale administraţiei preşedintelui american Joe Biden asupra importurilor chinezeşti anunţate marţi.

Oficialul Trezoreriei a declarat că Yellen nu a solicitat aceeaşi abordare tarifară din partea omologilor din G7, dar este important ca grupul să "vorbească cu o singură voce" pe această temă şi să clarifice faptul că este inacceptabil ca politicile industriale ale Chinei să creeze astfel de repercusiuni uriaşe asupra restului lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor