Şeful ALDE, partid cotat la puţin peste 2%, plin de speranţe: Vom lua 7% la alegerile locale

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Facebook)

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că partidul său va obţine la alegerile din această lună peste 7% dintre voturi iar, pentru parlamentare, s-ar putea să existe o perspectivă comună cu Pro România. Totuşi, fostul premier a precizat că discuţiile privind un asemenea parteneriat vor avea loc după locale.

“Consider că în actuala conjunctură în care Iohannis şi PNL vor să acapareze întreaga putere, ceea ce este foarte periculos pentru o democraţie şi mai ales pentru o democraţie tânără cum este în România, e nevoie de o contrapondere importantă. Şi această contrapondere ar putea să fie realizată de o contrapondere în trei, cu cei de la PSD şi Pro România, incluzându-ne şi pe noi de la ALDE. Şi aceasta este propunerea pe care am făcut-o şi pentru care am pledat foarte mult. Eu mi-am dorit ca această alianţă să o realizăm de exemplu şi la Bucureşti, din păcate nu a fost posibil.

Timpul scurs rămas pentru înregistrarea unei alianţe mă face destul de puţin optimist că ea se mai poate realiza şi în acest fel am fi reuşit probabil un lucru remarcabil - am fi reuşit ca această alianţă în trei să ia mai multe voturi decât PNL la alegerile parlamentare. Dacă această alianţă nu se va realiza nu e din cauza noastră. Am pledat aş spune insistent, pentru că văd utilitatea unei astfel de soluţii politice tocmai pentru a nu lăsa România să alunece către o monopolizare a puterii în mâinile unui om şi a unui singur partid. Lucrul acesta l-a mai încercat Traian Băsescu şi nu a reuşit”, a susţinut Tăriceanu.

De asemenea, liderul ALDE a afirmat că nu doreşte ca România să fie într-o luptă sau încrâncenare politică, ci să intre într-o normalitate a vieţii politice care ar presupune existenţa unei majorităţi şi a unei opoziţii precum şi a unui şef de stat care să îşi înţeleagă rolul de moderator, de factor de echilibru şi care încearcă să canalizeze energiile către un proiect de ţară, adăugând că preşedintele Klaus Iohannis, precum Traian Băsescu, nu reuşeşte să facă acest lucru.

“Fiecare vrea să fie preşedintele partidului de guvernământ. Atâta pot. Acesta este orizontul maxim pe care îl au în vedere. La Iohannis nici măcar preşedinte, el este un fel de agent electoral, din păcate, aşa cum se manifestă şi este regretabil şi e prea puţin ca să te numeşti preşedinte. Eu îmi doresc totuşi în viitor ca România să aibă un preşedinte aşa cum este croită haina constituţională şi nu un jucător mărunt pe scena politică”, a mai precizat Tăriceanu.

Întrebat dacă, în contextul politic actual, ar fi mai fezabilă o alianţă cu partidul lui Victor Ponta pentru parlamentare, liderul ALDE a afirmat că pentru acele alegeri “rămâne să discutăm cu Pro România o perspectivă, e posibil să existe o perspectivă comună”.

Întrebat ce procent speră să obţină ALDE la nivel naţional în 27 septembrie, fostul premier a răspuns:

“În general, nu se fac calcule de nivel naţional la alegerile locale. Există două componente: o componentă mai personalizată a votului care este votul pentru primari, unde este greu cât este componenta politică şi cât este componenta individuală a votului şi alegerile pentru Consiliul Judeţean, unde de regulă se acceptă ideea că ele au o pondere politică ceva mai mare. ALDE nu e un partid vechi, e un partid tânăr. Avem patru ani de existenţă, de fapt şase ani din 2014, dar am participat la alegerile din 2016 când am mers singuri pe listă cum facem de altfel şi acum în cea mai mare parte, cu excepţia a şapte judeţe, unde avem alianţe la consiliile judeţene cu PSD. În rest, participăm singuri cu primari, candidaţi la preşedinţiile consiliilor judeţene şi cu liste separate şi eu nutresc convingerea că vom obţine un rezultat cel puţin la fel de bun ca data trecută. În alegerile din 2016 noi am depăşit scorul 7,5% la alegerile locale şi cred că acum ne vom situa probabil la acelaşi nivel”.

Totodată, Tăriceanu a declarat că ALDE este deschis la alianţe politice locale post alegeri pentru formarea de majorităţi în Consiliile Judeţene.