Şeful armatei ruse din Siria se întâlneşte cu kurzii, după ce Erdogan ameninţă cu o invazie terestră

Mazloum Abdi, comandantul Forţelor Democratice Siriene susţinute de SUA, în timpul unei conferinţe de presă în Hassakeh, Siria
Mazloum Abdi, comandantul Forţelor Democratice Siriene susţinute de SUA, în timpul unei conferinţe de presă în Hassakeh, Siria (Captură ecran)

Şeful forţelor ruse din Siria s-a întâlnit cu un comandant kurd pentru a discuta în legătură cu ameninţările Turciei de a lansa o nouă incursiune în nordul Siriei, au declarat luni un purtător de cuvânt kurd şi un post de televiziune arab.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi, Siamand Ali, a confirmat pentru The Associated Press că general-locotenent Alexander Chaiko, comandantul forţelor ruse care operează în Siria, s-a întâlnit cu comandantul kurd Mazloum Abdi în nord-estul Siriei, duminică, dar a declarat că nu are detalii despre ce au discutat cei doi.

Călătoria lui Chaiko în nord-est a avut loc la câteva zile după ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat că va lansa o invazie terestră în nordul Siriei, vizând grupurile kurde, în urma exploziei din 3 noiembrie de la Istanbul, care a ucis şase persoane şi a rănit zeci de oameni.

Rusia a făcut apel la dezescaladarea conflictului de-a lungul graniţei dintre Turcia şi Siria.

În ultima săptămână, Turcia a lansat o serie de lovituri aeriene asupra unor presupuse ţinte militante din nordul Siriei şi Irakului, ca represalii la atentatul de la Istanbul, pe care Ankara îl atribuie grupurilor kurde. Grupurile au negat implicarea în atentat şi afirmă că loviturile turceşti au ucis civili şi au ameninţat lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Televiziunea pan-arabă Al-Mayadeen TV, cu sediul în Liban, a relatat că Chaiko a discutat cu Abdi despre tensiunile de-a lungul frontierei de nord şi despre ce se poate face pentru a evita o nouă incursiune majoră a Turciei. Postul, care are reporteri în diferite părţi ale Siriei, a declarat că Chaiko a sugerat desfăşurarea de forţe guvernamentale siriene de-a lungul graniţei cu Turcia până la 30 de kilometri (19 mile) la sud de graniţă.

Un alt purtător de cuvânt al FDS, Aram Hanna, a declarat luni pentru postul de televiziune Al-Arabiya că ruşii au prezentat în timpul discuţiilor condiţiile părţii turce. El a adăugat fără a da detalii: "Respingem toate cererile ocupanţilor turci".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe