Şeful Camerei Reprezentanţilor anunţă: Premierul Benjamin Netanyahu se va adresa în curând Congresului SUA

Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Redacţia
25.05.2024

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, a declarat joi că premierul israelian Benjamin Netanyahu se va adresa în curând unei şedinţe comune a Congresului, potrivit The Cradle.

"În această seară, mă bucur să anunţ [...] că îl vom găzdui în curând pe premierul Netanyahu la Capitoliu pentru o sesiune comună a Congresului", a declarat Johnson în timpul unui discurs susţinut la un eveniment al ambasadei israeliene.

Johnson a spus în timpul discursului că următorul discurs al lui Netanyahu va fi "o demonstraţie puternică de sprijin pentru guvernul israelian în momentul în care acesta are cea mai mare nevoie".

Anunţul vine în contextul în care oficiali din administraţia preşedintelui american Joe Biden au făcut comentarii din ce în ce mai critice cu privire la războiul pe care Israelul îl duce actualmente în Gaza.

În ciuda sprijinului continuu al lui Biden pentru efortul de război israelian, Johnson este un critic al politicii administraţiei sale faţă de Israel. Este de aşteptat ca discursul lui Netanyahu în Congres să atragă furia unor democraţi care s-au pronunţat cu privire la comportamentul Israelului în Gaza.

În cadrul aceluiaşi eveniment, un reprezentant democrat american a declarat: "În calitate de americani, ne reafirmăm angajamentul faţă de suveranitatea Israelului".

Ambii oficiali au condamnat decizia procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, de a cere mandate de arestare pentru Netanyahu şi ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

Johnson a mai declarat joi că SUA "ar trebui să pedepsească CPI şi să-l pună la punct pe Karim Khan. Dacă i se permite CPI să ameninţe liderii Israelului, ştim că SUA va fi următoarea. Există un motiv pentru care nu am aprobat niciodată CPI, deoarece este un afront direct la adresa propriei noastre suveranităţi".

Decizia - care include, de asemenea, solicitări de mandate de arestare împotriva liderilor Hamas Yahya Sinwar, Mohammad Deif şi Ismail Haniyeh - a creat un scandal la Washington, membrii republicani din Camera Reprezentanţilor a SUA lucrând la un pachet de sancţiuni împotriva CPI.

"Congresul îşi analizează opţiunile în acest moment, avem o legislaţie foarte agresivă pe care o vom promova cât mai curând posibil, aceasta va include sancţiuni. Dacă CPI merge mai departe cu cererea sa absurdă, aceasta va fi o problemă internaţională mai mare", a adăugat Johnson.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la 21 mai că este dispus să ajute Congresul să impună sancţiuni împotriva oficialilor CPI în legătură cu cererea acestora de emitere a unor mandate de arestare împotriva oficialilor israelieni.

Liderii UE au adoptat o abordare mai echilibrată faţă de decizia CPI.

Germania a declarat miercuri că, în cazul în care CPI merge mai departe şi emite mandatele, îl va aresta pe premierul israelian dacă acesta va pune piciorul pe teritoriul german.

Franţa a declarat la începutul săptămânii că susţine CPI în "lupta împotriva impunităţii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor