Şeful campaniei naţionale de vaccinare: Imunitatea colectivă dobândită prin boală şi vaccinare e de 44%. În Capitală, peste 60%

Valeriu Gheorghiţă
Valeriu Gheorghiţă (facebook.com/guv.ro)

Rata de imunitate colectivă dobândită la nivel naţional prin boală şi vaccinare este de 44%, iar în municipiul Bucureşti de peste 60%, a declarat Valeriu Gheorghiţă, şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

“Am finalizat, alături de colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, estimarea ponderii populaţionale cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19 obţinut prin vaccinare şi trecere prin boală. A fost efectuată această estimare a persoanelor care ar putea avea un grad de imunitate împotriva formelor severe şi a decesului. Estimarea s-a bazat pe acoperirea vaccinală cu cel puţin o doză, cât şi pe numărul estimat de persoane care au fost infectate cu SARS-cov-2 şi nu au fost vaccinate până în prezent.

Au fost efectuate două estimări: una la nivel judeţean şi una la nivel de unitate administrativ-teritorială. Pentru estimarea la nivel naţional şi nivel judeţean s-a folosit ca bază de calcul populaţia rezidentă în România la data de 1 ianuarie 2020, adică 19,3 milioane de persoane, fiind considerată mai aproape de situaţia reală în momentul de faţă. Ca atare, la nivel naţional, ponderea populaţională cu un grad de protecţie faţă de boala COVID-19, cumulat prin boală şi vaccinare, este estimat la circa 44%”, a precizat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

De asemenea, medicul a afirmat că, totuşi, există diferenţe de la un judeţ la altul, după cum urmează:

“Două judeţe şi municipiul Bucureşti au o rată de imunitate de grup de peste 60%. Judeţul Cluj, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti au peste 60% imunitate colectivă. De asemenea, în 25 de judeţe, peste 20% din persoane au un grad de imunitate, în 11 judeţe au peste 40% grad de imunitate colectivă şi în trei judeţe peste 50% persoane cu grad de imunitate în momentul de faţă. La nivel naţional, repet, vorbim de o estimare de 44% rată de imunitate colectivă dobândită prin boală şi vaccinare”.