Şeful Cancelariei primului ministru, acuzat de discriminare. "Mi-a zis că sunt prea mulţi ţigani în Guvern"

Consilierul de stat pe problemele romilor, Dana Varga, care a demisionat din funcţie cu o zi în urmă, îl acuză de discriminare pe şeful Cancelariei primului-ministru, Dragoş Tudorache. Guvernul Cioloş neagă vehement acuzaţiile.
Sigla Palatului Victoria, sediul Guvernului României
Sigla Palatului Victoria, sediul Guvernului României (Lavinia Savu / Epoch Times)

Numită consilier de stat de Victor Ponta la începutul lui 2015, Dana Varga şi-a dat joi demisia din funcţie după ce superiorul ei ierarhic, Dragoş Tudorache, i-a reproşat că "există prea mulţi ţigani în Guvern şi nu prezintă încredere" şi a anunţat-o că nu mai este nevoie de serviciile ei.

"Mi-a fost cerută demisia pe data de 22 decembrie. Am fost chemată la domnul Cancelar. Eu pe 21 mi-am depus cererea de concediu de odihnă la care aveam dreptul. Raportul meu de activitate a fost depus la Cancelarie şi la cabinetul primului ministru în ziua când dânşi au venit în Guvern. Nimeni nu s-a uitat peste el. Nimeni nu m-a chemat să mi se facă o evaluare corectă şi cinstită, dar în schimb m-a chemat domnul Tudorache la dânsul în birou şi mi-a spus: "Cu tot respecful profesional, nu vă reproşez nimic, vă rog frumos să vă daţi demisia. Ştiţi, noi suntem un guvern de tehnocraţi şi avem alte principii".

Şi zic: "Domnule Tudorache, înainte de a-mi da demisia vă rog frumos să îmi semnaţi dreptul meu de concediu, pentru că eu v-am făcut cererea de concediu ieri şi dvs mă chemaţi astăzi să îmi dau demisia. Daţi-mi un motiv profesional pe raport şi atunci putem discuta şi de demisie. (Tudorache i-a replicat): "Nu vă reproşez nimic dar trebuie să plecaţi că şi aşa funcţia dvs nu se justifică, sunteţi prea mulţi ţigani în Guvern". Cuvântul pe care l-a folosit a fost ţigani. Eu în demisie am scris romi din respect faţă de romii pe care i-am reprezentat. Şi mi-a spus că nu prezint încredere şi nu se justifică postul meu. Şi suntem prea mulţi şi mi i-a enumerat şi mai nou că a venit şi domnul Valeriu Nicolae Ciolan, care este omul de încredere al dânşilor de la Bruxelles.

Şi am zis: "Da, am înţeles ideea, că nu prezint încredere, plec în concediu că este dreptul meu, semnaţi-mi concediul şi când o să mă întorc o să discutăm". Concediul îl aveam până pe data de 8. Mi-a spus pe data de 10 "veniţi să vă daţi demisia". Pe data de 10 era duminică. Şi eu am avut concediu medical 3 zile pentru că bineînţeles nu am mai avut sărbători pentru că psihic am avut o stare emoţională… pentru că m-a jignit şi mi-a stricat şi sărbătorile. Eu sunt conştientă că funcţia pe care am deţinut-o este una politică dar modul de abordare şi jignirea pe care mi-a adus-o m-a afectat foarte mult", a declarat, la postul B1 TV, Dana Varga.

Fosta consilieră a lui Călin Popescu-Tăriceanu de pe vremea când acesta era premier susţine că a dorit să i se adreseze premierului Cioloş, dar nu a reuşit.

"Am încercat să ajung la dânsul, am vrut să vorbesc cu dânsul în ziua când domnul Cancelar m-a anunţat. Am sunat la cabinet. Nimeni nu m-a chemat şi nu m-au ascultat. Şi pe lângă asta, în vizita oficială care au avut-o în Germania, domnul Cioloş şi domnul Cancelar, întrebaţi fiind de românii din diaspora, domnul prim-ministru a spus "Dana Varga nu mai e". Domnul Cancelar a venit şi a zis: "Da. Dana Varga nu mai e". Cu toate că eram în concediu de odihnă", a adăugat Dana Varga, care ocupă în prezent funcţia de preşedinte al departamentului de minorităţi în cadrul ALDE.

Cioloş respinge acuzaţiile

Prmeierul Dacian Cioloş a dat asigurări că nu există acest tip de abordare discriminatorie de care face referire Dana Varga în cadrul Cancelariei şi a echipei restânse cu care lucrează.

"Nu am avut nicio abordare pe acestă chestiune de discriminare, de altfel, eu am deja un consilier de stat pe care l-am recrutat nu pentru că provine din minoritatea romă pentru că nu vreau să fac genul acesta de discriminări, l-am recrutat pentru că e competent, pentru că cunoaşte foarte bine domeniul de care se ocupă. (...) În ce priveşte inserţia socială, e domnul Valeriu Nicolae care lucrează deja de mai bine de o lună, provine din minoritatea romă, deci nu văd de ce doamna respectivă ar avea acest tip de abordare. Dânsa am înţeles că şi-a prezentat demisia, încă nu am văzut această demisie. Modul în care îşi explică dânsa demisia este problema dânsei, eu pot să vă asigur că nu există acest tip de abordare discriminatorie în cadrul Cancelariei şi în cadrul echipei restânse cu care lucrez. (...)

Nu văd de ce trebuie să dau explicaţii pentru consilierii pe care îi aleg, la fel ca şi miniştrii care şi-au ales secretarii de stat au luat deciziile pe care le-au considerat că trebuie să le ia. (...) Dânsa a fost recrutată de fostul prim-ministru ca şi consilier de stat, eu mi-am recrutat ca şi prim-ministru alţi consilieri de stat. A făcut parte dintr-un guvern care şi-a încetat mandatul. Unii au mai fost menţinuţi, dar consilierii de stat sunt cei mai apropiaţi de primul ministru. Am aflat de la purtătorul de cuvânt ca şi-a prezentat demisia şi s-a dus la televiziuni. A fost pe un post politic, nu e unul câştigat prin concurs, e o numire făcută de premier", a declarat premierul Dacian Cioloş, citat de Gândul.info.

Potrivit unui comunicat remis de Executiv, "demisia doamnei Consilier de Stat Dana Varga a fost depusă premierului ieri, Prim-Ministrul neavând încă oportunitatea de a o studia şi de a se pronunţa în ceea ce priveşte acest act unilateral. Declaraţiile doamnei Varga din presă şi din textul demisiei nu sunt împărtăşite de Premier sau de Şeful Cancelariei."

"Pe fondul atribuţiilor acoperite de doamna Dana Varga trebuie menţionat faptul că, în noua configuraţie a Cancelariei Prim-Ministrului, problematica romilor se regăseşte acum integrată în cadrul Departamentului de politici privind incluziunea socială şi drepturile omului", se mai arată în documentul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne