Şeful Consiliului Concurenţei: Furnizorii de energie şi gaze ar putea fi supraimpozitaţi. Banii ar ajunge la consumatorii vulnerabili

Bogdan Chiriţoiu
Bogdan Chiriţoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, vineri, pentru Agerpres, că, în prezent, Consiliul Concurenţei analizează dacă preţurile mari la energie şi gaze din această perioadă sunt corecte şi dacă este necesară supraimpozitarea furnizorilor pentru ca banii să fie folosiţi la compensarea facturii consumatorilor vulnerabili.

“Am primit o solicitare din partea Guvernului şi ne uităm dacă avem indicii de înţelegeri între furnizori şi dacă legea nu a fost aplicată cu bună credinţă, dacă a fost un efort deliberat de implementare greoaie a acestei legi privind compensările. Noi analizăm această piaţă deja de doi ani de zile prin diverse instrumente. Acum, la solicitarea Guvernului, am cerut şi noi date să vedem cum a fost aplicată legea, cine a aplicat compensările, când, cum. Cu aceste date vom suplimenta ceea ce făceam noi în mod normal.

Legea [259/2021 privind compensarea şi plafonarea facturilor – n.r] în principiu este bună, spune că vom ajuta pe cei care sunt mai vulnerabili, mai săraci. Şi cum ne ducem spre cei mai săraci? Ne uităm la volumul lor de consum. Dacă vorbim de casnici, cei care au consumuri mari probabil au proprietăţi mari, iar oamenii obişnuiţi care au un consum mediu, aceştia trebuie să primească sprijin, care ar trebui să le permită facturilor să rămână în limitele a ceea ce erau înainte de aceste creşteri mari”, a precizat Chiriţoiu.

Potrivit lui Chiriţoiu, banii pentru ajutorul oferit consumatorilor ar urma să provină din suprataxarea profiturilor obţinute de producătorii de energie, conform legii actuale, adăugând că instituţia pe care o conduce analizează dacă este necesară şi supraimpozitarea furnizorilor.

De asemenea, în ceea ce priveşte propunerea de reducere a TVA la energie, preşedintele Consiliului Concurenţei a susţinut că de această măsură de sprijin ar urma să beneficieze toţi consumatorii, nu doar cei vulnerabili.

“Singura noastră obiecţie a fost plafonarea preţului, prin care nu facem decât să îi recompensăm pe incompetenţi, pe furnizorii care nu şi-au cumpărat din timp energie la preţuri mai bune, pe termen mediu, au stat până în ultima clipă şi acum cumpără mai scump de pe piaţa spot şi, în loc să suporte ei consecinţele prostiei lor, vine statul şi îi compensează. Deci, în principiu, legea este bună şi ar trebui să ne concentrăm pe aplicarea ei, în loc să ne gândim la alte măsuri”, a adăugat Chiriţoiu.

Totodată, Chiriţoiu a făcut apel la furnizori să colaboreze cu statul, în beneficiul consumatorilor:

“Ce mi s-a părut într-adevăr foarte nelalocul lui este faptul că au fost emise facturi care nu ţineau cont de lege, iar acesta este, într-adevăr, un comportament straniu. Adică pot să înţeleg că legea nu era perfectă şi era nevoie de clarificări, pot să înţeleg că n-au avut timp companiile să-şi pună la punct sistemele informatice, unele au reuşit, altele nu, dar nu înţeleg cum poate o companie să emită facturi care încalcă legea. Aşteptarea mea din partea marilor companii este să colaboreze onest cu statul român şi, dacă există o politică a statului român, să facă tot efortul să o pună în practică”.

Nu în ultimul rând, preşedintele Consiliului Concurenţei este de părere că cetăţenii ar trebui mai bine informaţi cu privire la măsurile de sprijin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie