Şeful de sindicat al poliţiştilor, atac la ministrul Vela: Curăţenia anunţată e doar pentru capital politic

Dumitru Coarnă
Dumitru Coarnă (Epoch Times România)

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a acuzat, joi, că acea „curăţenie” în interiorul Ministerului Afacerilor Interne, anunţată de Marcel Vela, e, de fapt, doar o acţiune de imagine. Într-un interviu dat la RFI, Coarnă vorbeşte despre cumetrii politice în judeţul Călăraşi despre care afirmă că l-ar fi înştiinţat pe Vela, dar fără niciun rezultat.

„Domnul Vela foloseşte această funcţie pentru a câştiga capital politic. Face declaraţii de presă fără a fi susţinute în fond de lucruri concrete”, a afirmat Coarnă.

Întrebat de colaborarea dintre unii poliţişti cu infractorii, dacă s-a schimbat ceva sau nu, sindicalistul a replicat:

„Absolut nimic. Domnul Vela încearcă să folosească informaţiile pe care le primeşte în calitate de ministru pentru a le fructifica din punct de vedere politic, electoral. [...] Povestea cu poliţistul ăsta despre care a venit şi ne-a spus nouă, este o poveste extrem de veche, o poveste care, dacă era gestionată corespunzător de acum 5-6 ani, era închisă de atunci şi clarificam lucrurile. Întrebaţi-l pe fostul ministru şi plagiator fruntaş Tobă Petre, pe cel care a venit după dumnealui la IGPR, domnul Despescu Bogdan – secretar de stat, întrebaţi-l pe actualul şef al Poliţiei Române, pe domnul Vasilescu, oare ştiau ei despre aceste activităţi aşa-zis infracţionale ale domnului poliţist Badea? Eu sunt convins că da. De ce au tăcut? De ce au lăsat lucrurile să ajungă la acest nivel? [...] Eu ştiu extrem de bine că, dacă strângem un pic comunicarea şi ne raportăm doar la cazul Badea Robert, lucrurile stau exact cum vă spun eu: de 5, 6, 7 ani era în această zonă aşa-zis infracţională şi a continuat să rămână în ea fără niciun dubiu, fără să îl împiedice nimeni din Ministerul de Interne şi IGPR, deşi se ştia. Vă mai spun un lucru. Au fost sesizări la corpul de control al IGPR şi şeful corpului de control de atunci, Sandu Dorel, a clasat dosarul, deşi erau probe directe”.

Interviul complet aici

Reacţia lui Dumitru Coarnă vine în contextul în care, joi, ministrul de Interne Marcel Vela anunţase într-o conferinţă de presă că, în cadrul instituţiei pe care o conduce, se fac eforturi pentru combaterea infracţiunilor din rândul angajaţilor. În acest sens, Vela a oferit ca exemplu cazul unui ofiţer de la Brigada pentru Combaterea Criminalităţii Organizate, care în ultimul timp „se apropiase prea mult de infractori”, şi asta nu ca să îi prindă, „ci pentru a-i sprijini”.

„Nu ne limităm să facem curăţenie doar în afara instituţiei, ci suntem foarte atenţi şi la personalul din Ministerul Afacerilor Interne. Un singur exemplu vreau să vă prezint: un ofiţer de la combaterea criminalităţii organizate, despre care aveam date şi suspiciuni rezonabile că s-a apropiat mult prea mult de infractori – şi nu în sensul de a-i prinde, ci pentru a-i sprijini - a fost pus la dispoziţia unităţii, i-a fost retras accesul la informaţii clasificate şi va fi sesizat Parchetul competent”, a declarat Marcel Vela.

Este vorba în speţă de Robert Badea, ofiţer care apărea în fotografii împreună cu membri ai unor clanuri interlope, printre care cel al lui Corduneanu şi al Sportivilor.

Şeful MAI a prezentat un clip video care este disponibil şi pe youtube, în care se spune că Badea Robert Cristian, poliţist în cadrul brigăzii antidrog, face parte din gruparea de crimă organizată condusă de Rudolf Coste (zis Cătălin Chioru) şi Sergiu Spoitoru (zis Sergiu Luptătorul). Detalii aici.