Şeful departamentului de chimie de la Harvard, arestat de FBI pentru contractele cu Universitatea din Wuhan

(Captură Foto)

Şeful departamentului de chimie şi biologie chimică din Harvard, Charles Lieber, a fost acuzat marţi că a făcut declaraţii false despre implicarea sa în programul Chinei de recrutare a cercetătorilor străini.

Contractul lui Lieber cu programul Mii de talente i-a permis obţinerea unui salariu lunar de până la 50.000 USD şi unor bonusuri anuale de peste 150.000 USD pe parcursul a trei ani, potrivit unei declaraţii care susţine plângerea penală împotriva lui Lieber.

Lieber lucra şi pentru guvernul chinez şi Universitatea de Tehnologie din Wuhan (WUT), care i-au acordat peste 1,5 milioane USD pentru a înfiinţa un laborator şi a conduce cercetări la universitate.

Lieber este unul dintre cei mai prestigioşi oameni de ştiinţă arestaţi în ultimii ani prin investigaţiile FBI asupra oamenilor de ştiinţă care fură tehnologie pentru alte ţări, majoritatea cazurilor implicând regimul comunist chinez.

Lieber este unul dintre cei mai remarcabili profesori de la Harvard şi un lider în cercetarea nanotehnologiei. Acesta ar fi semnat un acord pentru a lucra cu WUT în numele Harvard pentru a efectua cercetări şi dezvoltarea bateriilor nano-litiu pentru vehicule electrice - un acord pe care nu avea autoritatea să-l semneze, potrivit declaraţiei.

Declaraţia susţine, de asemenea, că Lieber a ascuns Universităţii Harvard activitatea sa la WUT prin programul Mii de Talente şi a minţit Departamentul Apărării şi Institutele Naţionale de Sănătate care finanţează echipa de cercetare a lui Lieber de la Harvard.

Pentru a primi finanţare, echipele de cercetare trebuie să dezvăluie colaborări şi sprijinul străin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe