Şeful din ASSMB acuzat de şpagă, reţinut. A cumpărat 2 case şi a strâns 20.000 €, în 2022

Directia Nationala Anticoruptie - DNA
Directia Nationala Anticoruptie - DNA (Epoch Times România)

Directorul general-adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) Cristian Plută a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, un reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, Alexandru-Paul Dumitru, şi Silviu Stăncilă. O altă persoană implicată în dosar, Cristian Ion, ar fi fost plasată sub control judiciar, relatează NewsWeek.

Reţinerea are loc după ce, cu o zi în urmă, s-au efectuat percheziţii domiciliare în opt locaţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov, dintre care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Cristian Plută este acuzat de DNA că ar fi primit 20.000 de euro mită de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea acestuia în funcţie, au precizat surse judiciare, pentru Agerpres.

Potrivit surselor, Plută ar fi acceptat 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme să câştige licitaţii organizate de instituţie.

În luna aprilie, Cristian Plută ar fi acceptat de la Alexandru-Paul Dumitru, reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, în mod direct, dar şi prin intermediul lui Silviu Stăncilă, promisiunea unei sume de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în baza acordului-cadru încheiat la data de 4 aprilie între ASSMB şi asocierea Alpha Max Build - Avision Strategy Consulting, având ca obiect "Execuţie lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Mediale Bucureşti", în scopul plăţii facturilor la timp şi încheierii de contracte subsecvente.

Reamitim că, potrivit declaraţiei sale de avere, directorul şi-a luat două terenuri intravilane de 1.100 şi de 300 de mp. De asemenea, şi-a luat două case de locuit de 200 şi 219 de metri pătraţi. În anul 2022, şi-a deschis două conturi cu 20.000 de euro.

Plută nu apare că a vândut ceva, pentru a justifica aceşti bani. Absolut ciudat, copilul său a primit, tot în 2022, un cadou de 12.500 de euro. Toate acestea în condiţiile în care veniturile sale sunt de 2.000 de euro.