Şeful diplomaţiei UE afirmă că Ucraina are dreptul să atace teritoriul rusesc

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell (Facebook - Josep Borrell)
Redacţia
29.05.2024

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a îndemnat marţi ţările să echilibreze teama de escaladare cu nevoia Ucrainei de a se apăra, afirmând că Kievul are dreptul de a folosi arme occidentale pentru a lovi în Rusia, potrivit The Moscow Times.

„În conformitate cu legea războiului, este perfect posibil şi nu există nicio contradicţie. Aş putea riposta sau aş putea lupta împotriva celui care luptă împotriva mea de pe teritoriul său. Trebuie să puneţi în balanţă riscul de escaladare şi nevoia ucrainenilor de a se apăra”, a declarat Borrell la începutul unei reuniuni cu miniştrii Apărării din Uniunea Europeană.

Ucraina a făcut presiuni asupra susţinătorilor săi occidentali pentru a-i permite să lovească ţinte din Rusia folosind armamentul cu rază de acţiune mai lungă pe care îl furnizează susţinătorii Kievului.

Principalii susţinători, inclusiv Statele Unite şi Germania, au fost reticenţi în a permite Kievului să lovească ţinte din Rusia, de teamă că acest lucru i-ar putea trage mai aproape de un conflict direct cu Moscova.

Citiți și Stoltenberg: Dreptul la autoapărare al Ucrainei include lovirea unor ţinte militare din interiorul Rusiei

Mai mulţi alţi miniştri ai Apărării prezenţi la reuniunea de la Bruxelles au susţinut apelul lui Borrell.

Ministrul olandez Kajsa Ollongren a declarat că Olanda nu are restricţii şi că speră că „alte ţări care au poziţii diferite vor schimba acest lucru”.

„Este destul de fezabil ca ei să lovească şi în interiorul Rusiei”, a spus Ollongren.

Ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat că „speră cu adevărat” ca fiecare ţară care a donat arme Ucrainei să permită Kievului să lovească teritoriul rusesc.

„Nu poate fi normal ca Rusia să atace foarte adânc în teritoriul ucrainean, iar ucrainenii să lupte cu o mână la spate”, a menţionat el.

Citiți și Putin avertizează Occidentul să nu lase Ucraina să-şi folosească rachetele pentru a lovi Rusia

Apelurile au fost lansate după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că „a venit timpul” ca aliaţii să îşi reconsidere restricţiile, mai ales că Rusia loveşte oraşul ucrainean Harkiv cu bombe, drone şi rachete lansate de pe propriul teritoriu.

În acelaşi timp, ţările NATO se străduiesc să furnizeze Kievului sistemul de apărare antiaeriană de care are nevoie disperată.

Stoltenberg a declarat luna trecută că aliaţii au fost de acord să ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană. Dar, de atunci, nu au fost promise noi sisteme.

Ministrul olandez Ollongren a declarat că Olanda lucrează la o iniţiativă de asamblare a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot în strânsă cooperare cu mai mulţi parteneri pentru a-l trimite în Ucraina.

„Vom livra, din propriile noastre capacităţi, mai multe părţi ale sistemului, astfel încât să putem asambla întregul sistem şi să îl livrăm Ucrainei”, a afirmat Kajsa Ollongren.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor