Şeful guvernului srilankez: Economia Sri Lankăi s-a "prăbuşit complet"

Urmările protestelor din Sri Lanka, în faţa locuinţei premierului ţării - 10 mai 2022.
Urmările protestelor din Sri Lanka, în faţa locuinţei premierului ţării - 10 mai 2022. (Ishara S. Kodikara/AFP via Getty Images)

Prim-ministrul Sri Lankăi îşi intensifică eforturile pentru a revigora economia "complet prăbuşită" a ţării, în contextul lipsei de rezerve valutare şi al penuriei severe de produse esenţiale.

"Ne confruntăm acum cu o situaţie mult mai gravă, dincolo de simplele lipsuri de combustibil, gaz, electricitate şi alimente. Economia noastră s-a confruntat cu un colaps complet. Nu este o sarcină uşoară să revigorezi o ţară cu o economie complet prăbuşită, mai ales una care are un nivel periculos de scăzut al rezervelor valutare", a declarat premierul Ranil Wickremesinghe în faţa Parlamentului la 22 iunie.

Sri Lanka va organiza o conferinţă de ajutor pentru credite cu India, China şi Japonia pentru pachete de împrumuturi. Wickremesinghe a declarat că obiectivul este de a ajunge la un "consens general" asupra proceselor de creditare, deoarece fiecare ţară are propriul sistem de acordare a împrumuturilor.

"Cu toate acestea, au existat unele conflicte şi dezacorduri între noi în trecutul recent. Lucrăm la rezolvarea acestora şi la promovarea din nou a unor relaţii de prietenie", a adăugat el.

De asemenea, guvernul va căuta ajutor din partea Statelor Unite, reprezentanţi ai Departamentului Trezoreriei SUA urmând să viziteze Sri Lanka săptămâna viitoare.

Australia a declarat că va oferi Sri Lankăi un pachet de asistenţă pentru dezvoltare în valoare de 50 de milioane USD, în urma întâlnirii lui Wickremesinghe cu ministrul australian de interne Clare O'Neil, la 20 iunie.

Wickremesinghe a declarat că Sri Lanka a primit o linie de credit de 4 miliarde USD din partea Indiei şi a solicitat asistenţă suplimentară sub formă de împrumut din partea ţării vecine.

O delegaţie indiană la nivel înalt este aşteptată să se întâlnească cu liderii din Sri Lanka pe 23 iunie pentru a discuta despre extinderea unei linii de credit suplimentare de 500 de milioane USD pentru această ţară pentru achiziţionarea de petrol, a relatat presa locală Daily Mirror.

"Dar nici măcar India nu va putea să ne sprijine în mod continuu în acest fel. Chiar şi asistenţa lor are limitele ei. Pe de altă parte, şi noi trebuie să avem un plan de rambursare a acestor împrumuturi. Acestea nu sunt donaţii caritabile", a adăugat Wickremesinghe.

El a precizat că negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) au înregistrat progrese, iar guvernul se aşteaptă să ajungă la un acord la nivel oficial cu FMI până la sfârşitul lunii iulie.

"Dacă primim sigiliul de aprobare al FMI, lumea va avea din nou încredere în noi. Aceasta ne va ajuta să obţinem asistenţă pentru împrumuturi, precum şi împrumuturi cu dobândă redusă din partea altor ţări din lume.

Ceylon Petroleum Corporation are datorii de 700 de milioane de dolari. Ca urmare, nicio ţară sau organizaţie din lume nu este dispusă să ne furnizeze combustibil. Sunt chiar reticente în a ne furniza combustibil în schimbul unor sume de bani", a declarat premierul.

Sri Lanka a cerut, de asemenea, modificarea de către China a termenilor unei facilităţi de swap în yuani în valoare de 1,5 miliarde de dolari, pe care a semnat-o anul trecut, şi care stipulează că fondul poate fi utilizat doar cu condiţia ca Sri Lanka să aibă suficiente rezerve valutare pentru a rezista trei luni.

Ţară se află în pragul falimentului, rezervele sale valutare scăzând cu 70% în ultimii doi ani. La 12 aprilie, guvernul a declarat că suspendă rambursarea datoriei externe.

Aproximativ 10 la sută din datoria externă de 51 de miliarde de dolari a Sri Lankăi este datorată Chinei, iar guvernul a cerut ajutorul Chinei pentru a-şi restructura obligaţiile legate de datorie.

Wickremesinghe a declarat că Sri Lanka nu s-ar fi confruntat cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii dacă guvernul ar fi acţionat mai devreme.

"Dacă s-ar fi luat măcar măsuri pentru a încetini prăbuşirea economiei de la început, nu ne-am fi confruntat astăzi cu această situaţie dificilă. Dar am pierdut această oportunitate. Vedem acum semnele unei posibile căderi chiar în adânc", a spus el.

Mii de srilankezi au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de modul defectuos în care guvernul a gestionat criza economică a ţării, ceea ce a dus la demisia premierului de atunci, Mahinda Rajapaksa, la 9 mai.

Criza economică fără precedent a lăsat milioane de locuitori ai ţării în situaţia de a avea nevoie de ajutor vital, iar penuria acută de medicamente esenţiale şi întreruperile frecvente de energie electrică pun în pericol sistemul de sănătate al ţării.

La 9 iunie, Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat un apel public la nivel mondial pentru a oferi un ajutor în valoare de 47,2 milioane de dolari americani, în perioada iunie-septembrie, pentru 1,7 milioane de persoane ale căror mijloace de trai şi securitate alimentară sunt cele mai ameninţate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe