Şeful investigaţiei asupra operaţiunilor NSA în Germania acuză că i-a fost compromis telefonul

(Captură Foto)

Şeful unui comitet german de investigaţie asupra operaţiunilor de spionaj ale NSA în Germania a declarat că i s-a “umblat” la telefonul mobil după ce acesta a fost trimis să fie verificat pentru o presupusă hackuire. Când telefonul a sosit la destinaţie, ambalajul fusese deja deschis.

Patrick Sensburg, membru al Parlamentului german (Bundestag) din partea Partidului Uniunea Creştin Democrată, şi-a trimis telefonul la Biroul Federal al Securităţii IT (BSI) din Bonn pentru a fi inspectat de o posibilă hackuire, după ce a observat că are unele probleme cu telefonul în luna februarie. Deşi telefonul a fost trimis într-un ambalaj căptuşit cu plumb pentru a bloca orice semnale wireless, pachetul a fost livrat prin serviciul normal de curierat DHL. Totuşi, în momentul sosirii sale la BSI s-a observat că deja fusese deschis containerul securizat.

În funcţia de şef al anchetei Bundestag-ului asupra operaţiunilor NSA de spionaj în Germania, Sensburg s-a aflat periodic în contact cu materiale secrete. El şi alţi membri ai comitetului de conducere a investigaţiei au folosit telefoane criptate, iar ofiţerii securităţii guvernamentale i-au avertizat că vor fi ţinte ale spionajului, susţine agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Ancheta a început în martie 2014 ca răspuns la informaţiile divulgate de Edward Snowden cu privire la faptul că NSA a desfăşurat acţiuni de spionaj în Germania – inclusiv asupra cancelarului german Angela Merkel. Comitetul a dezvăluit deja că serviciile secrete germane – Bundesnachrichtendienst (BND) – au folosit o breşă legală pentru a spiona cetăţenii germani care locuiesc în străinătate.

Ca răspuns la noile temeri legate de securitate, guvernul german a comandat pentru oficiali aproximativ 3.000 de telefoane mobile criptate, costând aproximativ 2.000 de euro bucata. Majoritatea lor au fost dispozitive Blackberry ce folosesc programul de criptare Secusmart. Utilizatorilor li s-a spus, totuşi, că telefoanele mobile sunt sigure doar pentru materiale etichetate ca fiind “secrete” – cel mai scăzut din cele patru nivele de securitate ale guvernului german – şi că riscul breşelor de securitate este prea ridicat pentru ceea ce este considerat a intra într-o categorie superioară de secretizare.

Ancheta Bundestag-ului a creat deja fricţiuni cu spionii britanici, care au ameninţat că vor rupe relaţiile cu omologii lor germani în privinţa investigaţiei. Echivalentul britanic al NSA – GCHQ – se teme că Parlamentul german va dezvălui informaţii criptate sensibile şi alte tehnici folosite atât de biroul lor cât şi de NSA, conform Sputnik.

Sensburg l-a înlocuit pe şeful precedent al comitetului de investigaţie – Clemens Binninger – care a demisionat datorită tensiunilor legate de posibilitatea unei mărturii oferite de Snowden ca parte a investigaţiei germane. Binninger a susţinut anterior că restul comitetului este concentrat “exclusiv pe interogarea lui Edward Snowden”, în ciuda dificultăţii obţinerii acelei mărturii şi datorită valorii sale nesigure.

Deşi iniţial ancheta a luat în considerare invitarea lui Snowden pentru a depune mărturie, în cele din urmă investigatorii au blocat decizia pentru a împiedica o deteriorare suplimentară a relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Germania.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.