Şeful listei conservatorilor la europarlamentare, pe primele pagini ale cotidienelor spaniole

Comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete.
Comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete. (youtube.com)

Desemnarea actualului ministru al agriculturii, Miguel Arias Cańete, în capul listei partidului de la guvernare (Partidul Popular) pentru alegerile europarlamentare din 25 mai ocupă joi primele pagini ale cotidienelor spaniole. În plus, acestea scriu şi despre evoluţia relaţiilor dintre guvernanţi şi forţele politice favorabile secesiunii din Catalonia.

'M-au pus ca să câştig', citează cotidianul ABC din spusele ministrului Arias Cańete, candidatul PP la europarlamentare. Cotidianul spaniol consideră că Rajoy ar merge astfel la sigur şi că nici nu va fi nevoie de o remaniere guvernamentală amplă doar pentru ocuparea locului ministrului.

Cotidianul La Razon completează informaţia şi scrie că Rajoy ia în considerare să lase până după Săptămâna Mare a Paştelui anunţul modificărilor din guvern, după ce l-a desemnat pe Arias Cańete, titularul de la agricultură, drept cap de listă pentru alegerile europarlamentare. În curând, va fi cunoscut numărul doi din listă, care va avea un rol cheie dacă ministrul va ajunge să fie numit comisar european, precizează cotidianul spaniol.

În privinţa situaţiei din Catalonia, cotidianul La Vanguardia scrie că şeful guvernului regional catalan, Artur Mas, insistă şi îi cere premierului Rajoy să discute o reformă a Constituţiei, precum şi să stabilească ziua şi ora pentru începerea unui dialog. Cotidianul catalan consemnează de asemenea că Mas regretă faptul că este mai uşor de modificat legea fundamentală atunci când o cere Angela Merkel şi anunţă totodată că va căuta şi cadre legale internaţionale pentru a putea organiza referendumul programat în 9 noiembrie.

Pe de altă parte, cotidianul catalan El Periodico observă că apar tot mai multe tensiuni, după respingerea posibilităţii organizării referendumului în legislativ: socialiştii, din opoziţie, regretă faptul că guvernanţii conservatori persistă într-o poziţie în care nu acceptă dialog şi acorduri, iar Mas solicită ca guvernul central să stabilească ziua şi ora discuţiilor.

Cotidianul El Mundo informează joi că guvernul acordă alte 1,5 miliarde de euro pentru finanţarea Catalunya Banc şi pentru a putea privatiza uriaşul departament imobiliar al grupului caselor de economii catalane. Tot pe prima pagină, cotidianul spaniol dezvăluie că un om de ştiinţă spaniol a reuşit să creeze organe artificiale pentru şoareci şi şobolani, care ar putea fi esenţiale pentru cercetare.

Un vid legal i-ar putea pune în libertate pe zeci de traficanţi de droguri. Cotidianul El Pais aminteşte că Audienţa Naţională a fost nevoită să elibereze opt traficanţi de droguri întrucât a aplicat restricţiile impuse principiului jurisdicţiei universale a justiţiei spaniole.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe