Şeful MAI numeşte la conducerea "Doi şi-un sfert" un colonel implicat într-un caz de corupţie

Marcel Ion Vela
Marcel Ion Vela (Epoch Times România)

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, l-a numit pe controversatul colonel Tiberiu Silviu Dumitrache la conducerea serviciului de informaţii al ministerului. Colonelul este un apropiat al fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă şi ginerele sindicalistului Liviu Luca, relatează Newsweek.

Serviciul secret al Ministerului de Interne, cunoscut sub numele de „Doi şi-un sfert" (dar care are numele oficial de Direcţia Generală de Protecţie Internă - DGPI), a fost implicat într-un uriaş scandal de corupţie în toamna anului 2016. Atunci au fost puşi sub acuzare de către Direcţia Naţională Anticorupţie nu mai puţin de 24 de ofiţeri.

Procurorii anticorupţie l-au acuzat pe Dumitrache de mai multe infracţiuni de corupţie în dosarul legat de deturnarea fondurilor operative ale serviciului secret de la Interne. În primă fază, procurorii DNA l-au făcut „scăpat” pe Dumitrache.

Numirea lui Dumitrache vine în contextul în care urmează alegerile locale şi parlamentare. În ultimii 30 de ani, cadrele temutului serviciu secret „Doi şi-un sfert” au fost suspectate că se ocupau de filarea liderilor politici încă de la înfiinţare, ba chiar au filmat vizita Regelui Mihai, în 1994.

Înainte să ajungă şeful contrainformaţiilor în serviciul secret de informaţii al Internelor, Silviu Dumitrache era ofiţer la Sectorul Informaţii Economico-Strategice. Un domeniu de care era foarte interesat şi socrul său, Liviu Luca, condamnat la o pedeapsă de şase ani cu executare în dosarul devalizării companiei Petromservice, alături de controversatul afacerist Sorin Ovidiu Vîntu (care a primit o pedeapsă cu executare de şase ani şi două luni). Tatăl lui Silviu Dumitrache, colonelul (r.) SRI Gheorghe Dumitrache, a fost condamnat în 2012, împreună cu generalul (r.) SRI Ovidiu Soare, la trei ani de închisoare cu suspendare de către judecătorii de la instanţa supremă. În acelaşi dosar a fost achitat Emil "Cico" Dumitrescu, fost consilier prezidenţial.

Articolul integral poate fi accesat aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne