Şeful marinei chineze desfăşoară o inspecţie fără precedent a insulelor Spratly

Structură construită de armata chineză în reciful Johnson South din Arhipelagul Spratly.
Structură construită de armata chineză în reciful Johnson South din Arhipelagul Spratly. (Getty Images)

Statul chinez doreşte probabil să meargă înainte cu aşa-zisa “revendicare” a zonelor disputate în Marea Chinei de Sud, având în vedere faptul că şeful marinei chineze a inspectat cinci insule localizate în aceste teritorii, atrăgând nemulţumirea celorlalte state, precum Filipine, cu care China se află în dispute teritoriale.

Directorul general al Biroului Securităţii Naţionale Taiwaneze, Lee Hsiang-chou, a declarat într-o şedinţă informativă ce a avut loc în Taipei că amiralul chinez Wu Shengli, comandantul forţelor marine din cadrul Armatei de Eliberare a Poporului, a terminat de inspectat cinci insule în arhipelagul cunoscut sub numele de Insulele Spratly. Arhipelagul este revendicat de mai multe ţări din Asia de Sud-Est, incluzând Filipine, Brunei şi Malaezia. Lee a declarat că vizita amiralului chinez în aceste insule este fără precedent chiar şi pentru China, o ţară care continuă să-şi susţină revendicările prin amplasarea de echipamente de foraj, avanposturi militare şi de alte structuri.

Ziarul Takungpao din Hong Kong a scris că Wu a petrecut o săptămână inspectând insulele şi a raportat că aprobarea misiunii a venit direct de la preşedintele chinez Xi Jinping. Guvernul chinez şi-a extins în mod activ prezenţa în zonă.

Un raport al BBC publicat în septembrie a dezvăluit eforturile Chinei de a construi insule artificiale în apele disputate, pe care apoi să le revendice. Fotografii aeriene făcute de marina filipineză arată lucrările masive ce s-au realizat începând cu luna ianuarie – milioane de tone de piatră şi pământ au fost dragate de pe fundul mării. Prezenţa Chinei a îngrijorat alte state din zonă care se gândesc că noile mase de pământ ar putea semnala încercări din partea chinezilor de a construi baze aeriene şi alte centre militare.

În timpul şedinţei informative, Lee a raportat că amiralul Wu a monitorizat de asemenea şi exerciţiile militare desfăşurate pe reciful Yongshu. Cunoscută de Filipine sub numele de Reciful Fiery Cross, zona găzduieşte aproximativ 100 de soldaţi chinezi şi reprezintă principala bază pentru operaţiunile Chinei în acea zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe