Şeful serviciilor de informaţii germane cere mai multă putere

Nici nu s-a terminat bine vizita lui Obama în Germania, că şeful serviciilor interne de informaţii a declarat că agenţia sa are nevoie de resurse suplimentare pentru a lupta împotriva ameninţărilor radicalilor musulmani
Hans-Georg Maassen, şeful serviciilor interne de informaţii germane.
Hans-Georg Maassen, şeful serviciilor interne de informaţii germane. (Captură Foto)

Hans-Georg Maassen a declarat la un eveniment organizat luni pentru discutarea ameninţării globale prezentate de militanţii islamişti, că “înrăutăţirea situaţiei securităţii are nevoie de ajustări corespunzătoare” în privinţa puterilor şi resurselor acordate autorităţilor pentru securitate. Printre altele, Maassen a sugerat o supraveghere mai strictă a comportamentului islamiştilor condamnaţi şi introducerea unui marcaj electronic.

În plus, el a criticat o decizie luată de cea mai înaltă curte a Germaniei, pe baza temerilor privind intimitatea, de a revoca unele dintre puterile antitero acordate autorităţilor în baza unei legi din 2009.

Maassen a susţinut că acea decizie a ignorat noile pericole prezentate de grupul jihadist Statul Islamic, declarând celor aproximativ 300 de experţi în securitate prezenţi la întâlnirea din Berlin că extremiştii plănuiesc să desfăşoare atacuri teroriste atât pe teritoriul german cât şi împotriva intereselor germane din străinătate.

Autorităţile au primit zilnic informaţii în legătură cu acte teroriste planificate, a adăugat el, avertizând că islamiştii radicali reprezintă “cea mai rapid crescătoare scenă extremistă din Germania”.

În lumina ameninţărilor tot mai mari, el a făcut apel la un schimb transfrontalier de informaţii mai eficient în interiorul Europei pentru a contracara grupurile criminale şi teroriste.

În plus, Maassen a discutat de asemenea despre riscul prezentat de luptătorii Statului Islamic ce au pătruns în Germania împreună cu refugiaţii, susţinând că această infiltrare ar trebui luată mult mai mult în calcul în cazul strategiei şi planificării securităţii. Discutând despre un “deficit al securităţii”, Maassen a susţinut că este îngrijorat de numărul mare de imigranţi fără paşapoarte valide şi a căror identitate nu a putut să fie verificată cu certitudine.

Germania pare că se alătură unui şir de ţări europene - alături de Marea Britanie şi Franţa - care au introdus legislaţii ce acordă puteri abuzive serviciilor de securitate după seria de incidente presupus teroriste care a început cu atacul Charlie Hebdo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe