Şeful spionajului german ar putea fi înlocuit

Şeful agenţiei germane de spionaj BND va fi înlocuit mai devreme, conform presei germane. Gerhard Schindler, de 63 de ani, a fost criticat în parlament pentru modul în care a gestionat problema cu NSA.
Şeful agenţiei germane de spionaj BND, Gerhard Schindler.
Şeful agenţiei germane de spionaj BND, Gerhard Schindler. (Captură Foto)

Reţeaua germană de televiziune publică ARD şi ziarul Süddeutsche Zeitung (SZ) au declarat marţi că Schindler va fi înlocuit cu Bruno Kahl, în vârstă de 53 de ani, consilier al ministrului de Finanţe Wolfgang Schäuble.

Schindler, jurist şi expert guvernamental în contraterorism, a devenit şeful BND în 2012. ARD şi SZ au susţinut că guvernul nu a confirmat schimbarea raportată, care ar avea loc cu doi ani înainte de pensionarea oficială a lui Schindler.

Kahl este director de departament la Ministerul Federal al Finanţelor, condus de Schäuble, el însuşi un fost ministru de interne.

Schindler a făcut de mult timp apel pentru alocarea de resurse tehnice şi de personal suplimentare, şi o cooperare mai strânsă cu serviciile de spionaj americane şi europene.

Diverse motive

ARD a declarat că există diverse motive în spatele probabilei schimbări, inclusiv o restructurare majoră a BND în cadrul căreia agenţia va transfera o mare parte din cei 6.500 de angajaţi din München la noul sediu din Berlin în 2017.

Biroul cancelarului german Angela Merkel “a forţat” schimbarea, a susţinut ziarul SZ, care face parte dintr-un consorţiu investigativ împreună cu două dintre canalele regionale ale ARD, NDR şi WDR.

Un motiv suplimentar pentru înlocuirea lui Schindler constă în dezvăluirile făcute în 2015 conform cărora BND a folosit cuvintele de căutare ale NSA pentru a monitoriza aliaţii europeni. Operaţiunea a fost desfăşurată la staţia de supraveghere Bad Aibling de lângă München, care este folosită de BND şi americani.

Agenţia germană de ştiri DPA a citat luna trecută surse apropiate de Schindler afirmând că presiunile din partea parlamentarilor germani în mijlocul scandalului legat de NSA au avut un impact semnificativ asupra şefului BND.

După dezvăluirile făcute în 2013 de către Edward Snowden, fost contractor NSA şi suspectat că ar spiona pentru China, Schindler a fost interogat de comitetele de anchete şi comitetul de monitorizare G10 din cadrul Bundestagului (parlamentul german).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe