Şeful Trezoreriei SUA respinge cererea Exxon de a-şi relua forajele în Rusia

Secretarul Trezoreriei americane, a susţinut că administraţia Trump nu va permite Exxon Mobil şi altor companii să îşi reia forajele pentru petrol în zonele aflate sub incidenţa sancţiunilor aplicate de SUA împotriva Rusiei.
Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin.
Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin. (Getty Images)

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei americane, a făcut sâmbătă această declaraţie, adăugând că decizia a fost luată prin consultarea cu preşedintele american Donald Trump.

Mass media americană a relatat că Exxon Mobil a făcut cerere pentru o derogare de la sancţiunile aplicate de SUA împotriva Rusiei pentru a putea relua forajele în Marea Neagră împreună cu partenerul său, compania petrolieră rusă de stat Rosneft.

„Înţelegem declaraţia făcută astăzi de secretarul Mnuchin prin consultarea cu preşedintele Trump”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Exxon, Alan Jeffers.

Exxon a susţinut că merită o exceptare de la regimul sancţiunilor deoarece drepturile sale de explorare în Marea Neagră vor expira dacă nu operează anul acesta şi deoarece o parte dintre competitorii săi europeni nu sunt restricţionaţi în mod similar.

Gigantul petrolier cu sediul în Texas a fost condus până anul acesta de Rex Tillerson.

Pe când era director general al Exxon Mobil, Tillerson s-a opus sancţiunilor impuse în 2014 de către SUA pentru anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.

Dar, de când a devenit secretar de stat al SUA sub preşedintele Trump, Tillerson şi-a schimbat poziţia şi a început să susţină sancţiunile.

Sancţiunile interzic companiilor americane să transfere Rusiei tehnologie avansată de exploatare a gazelor de şist şi de foraj în largul mării. Exxon a primit ordinul de a suspenda operaţiunile de forare în Marea Kara, situată în largul coastei nordice a Rusiei, după aplicarea sancţiunilor.