Şeful WatchDog Moldova: Oligarhul Plahotniuc are filmări compromiţătoare cu oameni din PSD şi nu numai / România nu face destul pentru Moldova
România nu face destul pentru a ajuta Republica Moldova, a tras un semnal de alarmă, într-un interviu acordat Epoch Times, preşedintele Comunităţii Watchdog Moldova, Valeriu Paşa, care a venit cu o serie de explicaţii în acest sens.
Reporter: Sprijină România suficient Republica Moldova în eforturile ei de integrare europeană?
Valeriu Paşa: Sigur că nu. România ne ajută enorm în plan economic, prin lobby la nivel european pentru multe lucruri importante. Dar eu cred că România este total lipsită de o viziune şi acţiune substanţială despre ce vorbim noi acum, să lupte cu influenţa rusă, să o eradicheze de aici. Şi ar putea face mult mai mult.
Reporter: Ce ar putea face?
Valeriu Paşa: De exemplu, să ne imaginăm puţin.... ar fi o problemă pentru România să pună deoparte un fond de 10 milioane de euro pe an, pe care să-l ofere presei independente, pentru ca aceasta să fie mai capabilă să informeze corect şi să lupte cu propaganda rusă? E o sumă mare pentru România, 10 milioane de euro pe an? Nu e. Şi ar putea face asta. Preferabil, fără sinecuri şi corupţie în astfel de proiecte, cum din păcate, mai apare.
Sau, dincolo de asta, foarte mulţi dintre acei oameni care facilitează influenţa rusă aici, au şi cetăţenie română. Mulţi dintre ei au proprietăţi şi afaceri în România. S-ar putea face ceva în legătură cu asta, nu?
Reporter: Serviciile? Sau cine ar trebui să acţioneze?
Valeriu Paşa: Da. Serviciile.
Reporter: Mă uit că la dvs. există rapoarte publice cu cât au cheltuit ruşii în propagandă etc. La noi nu apar nici astfel de rapoarte, noi nu avem spioni ruşi, nu avem nimic. Nu avem agenţi...
Valeriu Paşa: Pentru că, nu ştiu, sunt preocupaţi cu altceva, cu influenţarea politicii interne probabil. Revenind, nu ar fi corect să spunem că nu se face nimic. Nu este adevărat. România depune eforturi pentru investiţii strategice în Moldova. Pentru decuplarea Moldovei de dependenţa economică faţă de Federaţia Rusă şi pe energie şi pe multe altele. Sigur că asta nu se întâmplă peste noapte, cum am vrea noi. Ştim cum se mişcă infrastructura peste tot. Dar pe componenta de soft power, de luptă împotriva influenţei toxice a Federaţiei Ruse, s-ar putea face mai mult.
Reporter: Cum vă explicaţi această lipsă de interes sau de competenţă?
Valeriu Paşa: Lipsa de competenţă, în mod absolut evident. Lipsa de competenţă plus dominarea expertizei pe Moldova în instituţiile statului de persoane expirate şi, cred eu, deseori vulnerabile la influenţe. Să nu uităm, de exemplu, că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc lucrează mână în mână cu Rusia deja de câţiva ani. Şi nu e mare secret că acesta are arhive video specifice cu suficientă lume de la Bucureşti. E o vulnerabilitate. Nu m-aş arunca acum cu nume, dar au tot trecut prin hotelul său fel de fel de oameni din zona PSD şi nu numai.